Prosječni životni vijek u 21. stoljeću produžen za 5 godina

Prosječni životni vijek produžio se u 21. stoljeću za pet godina na globalnoj razini, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Očekivana životna dob u svijetu dosegla je lani 71,4 godine, po godišnjem statističkom izvješću WHO-a. Najveći je pomak ostvaren u Africi. Tamo je očekivana životna dob s 50,6 narasla na 60 godina od 2000. do 2015. Razlog takvom napretku su kontrola širenja malarije, više lijekova za oboljele od side i unapređenje u dječjem zdravlju.

WHO, međutim, naglašava da je napredak nejednak jer ljudi iz siromašnih zemalja i dalje umiru mnogo mlađi nego oni u bogatim. U razvijenim zemljama novorođenčad može očekivati da će živjeti do osamdesete, a bebe iz subsaharskih zemalja umrijet će prije šezdesete. U mnogim afričkim i bliskoistočnim zemljama još uvijek nema osnovne zdravstvene usluge za svo stanovništvo.

Najkraći životni vijek je u Sijera Leoneu. Očekivana životna dob ženama iz te zemlje iznosi 50,8 godina, a muškarcima 49,3 godine. Žene su najdugovječnije u Japanu, 86,8 godina, a muškarci u Švicarskoj, 81,3 godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...