Puljićeva “isprika štracama”: “Uhvatila me euforija, pa sam se zanio!”

Izjava kardinala Vinka Puljića u povodu blagdana Gospe Loretske u Arbanasima kod Zadra u kojoj je preporučio ‘ženama da ne isprobavaju muškarce prije braka kako ne bi postale štrace’ izazvala je niz negativnih reakcija u medijima i po društvenim mrežama, a dan nakon što je objavljena, Puljić je za tportal kazao kako je sve to ‘izvađeno iz konteksta’, ali se i ispričao ako je nekoga povrijedio.

‘To je u medijima izvađeno iz konteksta. Rekao sam da je ženama Bog dao dostojanstvo i da ga one koji puta ne znaju njegovati i čuvati. I onda im se dogodi da se s njima postupa kao sa štracama. Nisam mislio nikoga vrijeđati, želio sam reći da žene moraju čuvati svoje dostojanstvo’, kazao je Puljić za tportal.

Dodao je da je svjestan da štraca pregruba riječ, ali da ga je ponijelo za oltarom.

‘Uhvatila me malo euforija za vrijeme propovijedi pa sam upotrijebio pregrubu riječ. Mislio sam da moramo čuvati dostojanstvo žena’, zaključio je Puljić ispričavši se svima koji su se našli povrijeđeni jer cilj mu nije bio, kako je rekao, vrijeđati već upozoriti na to što se može dogoditi.

Zbog njegove izjave, pripadnice ljepšeg spola otvorile su Registar štraca, a na društvenim mrežama kardinalova izjava postala je predmet sprdnje.

U samo nekoliko dana ovo je bio drugi incident koji je izašao iz crkvenih redova. Prije Puljića, za vrijeme mise u Splitu koja je prenošena na HRT-u, svećenik Luka Prcela, prior dominikanskog samostana, kazao je da predsjednici Grabar Kitarović zamjera izjavu da je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila zločinačka.

‘Strašno je kada mi, evo sada se nalazimo u mjesecu svibnju, u subotu će se ići na Bleiburg. Zaboravili smo da smo bili ta žrtva. Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar Kitarović izjavila da hrvatska država, Nezavisna Država nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko to kaže da je današnja Hrvatska nezavisnija od one koja je bila od 1941. do 1945. Ma, ja pitam, ako je morala to reći pred Amerikancima, a onda postavljam njoj pitanje, a zašto nisi rekla pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Pa nismo mi bombardirali ni Dresden ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Ma dosta više da sami po sebi pljujemo. Dosta više što se događalo kroz ovo proteklo vrijeme za vrijeme ove dvojce predsjednika koji su bili, možemo kazati, predsjednici antihrvatske države’, kazao je Prcela.

Na njegovu izjavu reagirala je predsjednica kazavši da ona njemu njegovu izjavu oprašta, a za tportal su se jučer oglasile profesorica biblijske hermeneutike Jadranka Brnčić, zatim teologinja i mirovna aktivistica Ana Raffai te redovnica Isusovih malih sestara Vesna Zovkić koje su osudile njegovu izjavu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...