Rtinu na Etno danima predstavlja KUD “Sveti Šime”

KUD “Sveti Šime” će na ovogodišnjoj manifestaciji ETNO DANI koja će se održati od 07. do 10. lipnja predstavljati Rtinu.

Rtina je malo ribarsko i turističko mjesto smješteno u Ljubačkom zaljevu, u neposrednoj blizini otoka Paga. Udaljena je oko 5 km od sjedišta općine Ražanac i oko 2 km sjeverno od brda Ljubljana na kojem se nalazi utvrda koju su sagradili vitezovi templari. Prvi pisani spomen Rtine seže u vrijeme slavnog pjesnika Jurja Barakovića rođenog baš u Rtini. Zaseoci koji sačinjavaju Rtinu su Miletići, Benići, Vrankovići, Stošići, Miočići i Škaulji. U mjestu se nalazi novo izgrađena crkva Sv. Šime koji je ujedno i zaštitnik sela. Slikovit pejsaž koji krasi Rtinu privlači turiste iz cijelog svijeta; s jedne strane je uokviruje Velebit, a s druge uvala Plemići.

KUD “Sveti Šime” iz Rtine je osnovan 2012. godine i broji dvadesetak članova. KUD aktivno sudjeluje na županijskim smotrama pjesme i folklora. Do sada su sudjelovali na Svjetskom festivalu folklora u Bugarskoj gdje su osvojili zlatnu medalju. Također su ostvarili zapažene rezultate na folklornim festivalima u Italiji, Makedoniji i Austriji. KUD “Sveti Šime” njeguje pjesme i plesove primorskog i dinarskog kraja, te stare crkvene napjeve kao i glagoljaško pjevanje.

Na petoj Smotri folkora Zadarske županije KUD “Sveti Šime” izvest će pjesme i kola iz Rtine. Naziv koreografije je “Oj Rtino dugačka si dosta!”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...