Silbenski tanac na petoj smotri folklora Zadarske županije!

Na ovogodišnjoj manifestaciji ETNO DANI koja će se održati od 07. do 10. lipnja Silbu će predstavljati Izvorna folklorna skupina “Silba'”.

Otok Silba, površine 15 km2, najsjeverniji je otok Zadarskog arhipelaga poznat kao i “Vrata Dalmacije” te “Otok pješaka”. Broji 270 stalnih stanovnika, no ta se brojka tijekom ljetnih mjeseci popne na nekoliko tisuća. Svoj procvat Silba je doživjela u 17. i 18. stoljeću kao mjesto sa najbrojnijom mornaricom na cijelom Jadranu. Životni stil pomoraca snažno je utjecao na razvitak kulture i gospodskog načina života čemu svjedoče silbenski plesovi i narodne nošnje koji su uspješno očuvani zahvaljujući generacijama Silbenjana. Otok je poznat po brojnim šljunčanim, pješčanim, javnim i osamljenim plažama, te predstavlja idealnu obiteljsku destinaciju pošto na Silbi nije dozvoljen promet za motorna vozila. Za djecu se tijekom sezone organiziraju radionice sa različitim temama (npr. zaštita okoliša, izrada mozaika i slično), a posebno je omiljena Utrka kroz Silbu koja se održava početkom kolovoza i na kojoj sudjeluju svi zainteresirani natjecatelji od vrtićke dobi pa do seniora. Najčešće spominjana znamenitost Silbe je “Toreta”, šesterokutan toranj s vanjskim spiralnim stubištem, dok je nezaobilazna destinacija svakako zaštićeno podmorsko arheološko nalazište antičkih sarkofaga u uvali “Pocukmarak”.

Izvorna folklorna skupina “Silba'” štiti i promovira izvornu folklornu baštinu otoka Silbe. Osnovana je 1969. godine na poticaj zaljubljenika u otok i njezine običaje. Do danas je očuvano 5 izvornih plesova koji datiraju iz 17. i 18. stoljeća; “Silbenski tanac”, “Boem”, “Šotiš”, “Quatro passi” i “Postolina”. Danas IFS “Silba” broji 45 članova koji su sudjelovali na brojnim smotrama folklora u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz bogat program, brojnost i entuzijazam članova ova folklorna skupina se ističe velikim udjelom mladih članova kojih je svake godine sve više, što je rijetkost u folkloru.

Na ovogodišnjoj županijskoj smotri Izvorna folklorna skupina “Silba'” će izvesti “Silbenski tanac”, “Boem”, “Šotiš” i “Postolinu”. Plesovi se plešu u parovima uz pratnju harmonike dok “Capo di ballo” (voditelj plesa) predvodi sve ostale parove koji se kreću u liniji za njim.

Više o manifestaciji ETNO DANI možete pogledati ovdje: http://nmz.hr/ostalo/etno-dani-25-04-2016

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...