Slijede li 3. HNL, 1. ŽNL ili, pak, prestanak života NK Zadar s. d. d.?

Subota, 14. svibnja, donosi zadnju drugoligašku utakmicu Zadra u Stanovima. Zadnju u ovoj sezoni. Još je jedno kolo, Zadar će 21. svibnja biti gost Lučkoga. Kako god završile obje utakmice, Zadru će biti svejedno, odavno je izgubio status drugoligaša.

Klub sa Stanova, ovakav kakav je, nema ružičastu perspektivu. Iz javnosti nepoznatih razloga Ministarstvo financija (ni u vrijeme prošle Vlade RH, a ni u doba sadašnje) nije potpisalo ugovor o prijenosu tražbina s državne razine na lokalnu, temeljem čega je Grad Zadar trebao doći u posjed dioničkoga paketa od oko nominalno 29 milijuna kuna. Iz toga razloga te dionice nisu mogle biti upisane u registar Središnjega klirinško depozitarnoga društva, a dok je tako, onda ni NK Zadar s. d. d. kao subjekt, pojednostavljeno rečeno, nije cjelovit, nije sam svoj. Klupsko djelovanje od trenutka preoblikovanja iz udruge u trgovačko društvo odvijalo se u teško opisivom vakuumu i samo je stjecaj okolnosti pridonio da se taj subjekt i formalno nije ugasio.

No, kako će sve dalje biti? Bude li uvjeta da Zadar igra u 3. HNL, pitanje je kakav će biti sportski plan i program, hoće li biti kvalitete za brzi povratak u 2. HNL. Dakako da će to ovisiti velikim dijelom i o klupskom ustroju, a još više i onima koji će u njemu djelovati. Osobama koje su u bližoj prošlosti demonstrirale neznanje, nemoć, nesnalaženje, nestručnost i još ponešto, tu nije mjesto. Isto vrijedi i za mogućnost života poslije stečaja u 1. županijskoj ligi. A treća inačica? Gašenje subjekta kao takvog, njegova doslovna smrt? Ni to ne treba isključiti, ali bi dobro bilo na vrijeme sve pripremiti za nastanak novoga kluba, novoga organizma za koji će svi biti sigurni da u svojoj budućnosti neće postati (ni fizički ni mentalni) bogalj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...