“Štrace” u akciji: Žene “ukrasile” rezidenciju kardinala Puljića

Zbog sramotne izjave kardinala i nadbiskupa vrhbosanskog Vinka Puljića na svečanoj misi u zadarskim Arbanasima i njegove još sramotnije “isprike”, grupa sarajevskih feministiknja dala se u akciju.

Na ulazu u njegovu rezidenciju polijepile su jednu od brojnih inačica postera koji kruže internetom – “Je suis štraca!”.

– Nedopustivo je da jedan vrhovni poglavar koristi ovakav diskurs, koji je sramotan i degradirajući za žene. Cijela izjava je problematična u kontekstu predstavljanja žene kao da joj je jedina uloga da bude podređena muškarcu, ne problematizirajući ni u jednom navratu kako muškarci ulaze u brak, ako već govore o ovoj temi, poručile su aktivistkinje, prenose Libela i  Klix.ba.

Fotografija ovog sarajevskog protesta vrlo se brzo proširila Internetom, na oduševljenje svih “registriranih štraca” okupljenih oko istoimene Facebook grupe.

Podsjetimo, kardinal Puljić je na misi prilikom proslave Arbanaškog čuda žene opomenuo da kazavši im da bi trebale sačuvati nevinost do stupanja u brak, jer se u suprotnom izlažu opasnosti da postanu “štrace”, zapitavši se usputno i kakve će to onda biti majke svojoj djeci jednog dana.

Puljićeva je “isprika štracama” dočekana s još većim zgražanjem javnosti, budući da se kardinal pravdao euforijom koja ga je obuzela za oltarom.

– Rekao sam da je ženama Bog dao dostojanstvo i da ga one koji puta ne znaju njegovati i čuvati. I onda im se dogodi da se s njima postupa kao sa štracama. Nisam mislio nikoga vrijeđati, želio sam reći da žene moraju čuvati svoje dostojanstvo, kazao je Puljić za tportal, dodavši da je svjestan da štraca pregruba riječ, ali se, eto, malo zanio.

Kardinal Puljić i prosječna žena očigledno se razilaze u pogledu definiranja pojma “dostojanstvo”, koje se ipak prema našem skromnom mišljenju očituje u nekim drugim stvarima, a ne u očuvanju himena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...