Sutra potpisivanje ugovora za katastarsku izmjeru u Kalima

Potpisivanje ugovora za provođenje katastarske izmjere za općinu Kali je dogovoreno za ovaj utorak, nakon više godina najava katastarske izmjere.

Ugovor sa tvrtkama koje će raditi izmjeru na terenu: Cadcom d.o.o. iz Zagreba i Geoprojekt d.d. iz Opatije trebao bi se tako konačno potpisati u utorak 24. svibnja u prostorijama Općine Kali u 12 sati.

Procijenjena vrijednost katastarske izmjere za katastarsku općinu Kali je 2,7 milijuna kuna.

Sukladno Sporazumu o provođenju katastarske izmjere na području Općine Kali, Državna geodetska uprava sufinancira 60% iznosa, a Općina Kali 40%. Udio sufinanciranja od strane Općine Kali trebali snositi i su-vlasnici katastarskih čestica koji će imati izravnu korist od katastarske izmjere i sređivanja zemljišnih knjiga. Katastarska izmjera trebala bi se po planu provoditi iduće tri godine, a završiti do kraja 2018. godine.

Posljednja katastarska izmjera za Kali – takozvana nova izmjera provedena je 1971. godine. Iako je katastarski ucrtala čestice zemljišta i građevine, nije istovremeno provedena i u zemljišnim knjigama. Stoga su vlasnici čestica često nailazili na probleme identifikacije čestica „stare“ i „nove izmjere“, te morali provoditi skupe i dugotrajne postupke na katastru i zemljišniku Suda.

Riječ je o aktivnosti od izuzetnog značaja i predstavlja daljnji iskorak u sređivanju stanja katastra i zemljišne knjige te ostvarenju sigumosti u pravnom prometu nekretnina ali takoder i u stvaranju preduvjeta za održivo planiranje prostora te za daljnji gospodarski razvitak Općine Kali, pišu iz Općine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...