Sve što niste znali o – kokainu

Kokain su prvi počeli uživati Inke koje su žvakale listiće koke radi efekta euforije. Inke su smatrale da je stabljika koke poklon od Bogova. Čisti kokain je prvi put proizveden iz lista 1859. godine a četiri godine kasnije se počeo upotrebljavati pri proizvodnji nekih vina u Francuskoj, među ostalim i spomenutog Vin Marini.

Nevjerovatno zvuči činjenica da su čak i pape imale doticaj s kokainom. Gioacchino Pecci je 1878. godine u dobi od 68 godina izabran za Papu. Papa Leo XIII je poživio i vladao do svoje 93. godine a njegovo omiljeno piće je bilo francusko tonik vino Vin Marini koje je u svom sastavu imao i ekstrakt listiće koke, iako u zanemarivoj količini! Zanimljivo, upravo je ovo vino inspiriralo poduzetnika iz Atlante, John Pambertona, da napravi svoj napitak danas poznat pod imenom – Coca – Cola.

Sigmund Freud je bio veliki pobornik liječenja kokainom. Prvi put je pokušao liječenje kokainom 1884. godine nakon čega je ga je redovno koristio za liječenje depresije, alkoholizma ili ovisnosti o morfiju. Najpoznatiji pobornik kokaina je ipak bio Sherlock Holmes Arthur Conana Doylea.

Ovisnost o kokainu je novijeg doba. Ne tako previše davne 1974. godine Dr. Peter Bourne, budući savjetnik predsjednika SAD-a Jimmy Cartera, je napisao da je kokain „najbenignija od svih droga koje su u upotrebi“ te da u stvari „pruža užitak i ne stvara ovisnost“. Trebalo je proći još desetljeće da se prepozna da kokain stvara ovisnost.

Alkohol i kokain zajedno tvore superdrogu i opasni su po život. Svako treći pacijent koji bude doveden u Hitnu pomoć zbog predoziranja je predoziran kokainom što je samo po sebi opasno po život. Osobe koje su mješale aklohol i kokain u većoj količini pogodi iznenadni zastoj srca i uopće ne stignu do Hitne pomoći. Krivac za ovo je jetra, koja ne razgrađuje obje supstance odvojeno već ih spaja u cocaehylene, supermoćnu drogu koja vrlo brzo može okončati vaš život.

Na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi redovno se nađu lordovi droge, odnosno veliki šefovi kartela. Pablo Escobar, Jorge Luis Ochoa Velazquez i njegova braća Fabio i Juan David su „otvorili put“ a već četvrtu godinu za redom se na listi nalazi trenutno najmoćniji „druglord“ Joaquin El Chapo Guzman, ujedno čovjek sa FBI-jeve liste najtraženijih bjegunaca.

SAD je jedna od rijetkih država u kojoj se kokain može dobiti preko recepta! Za razliku od prerađenog kokaina koji se nabavlja na ulici, medicinski je potpuno čist a prepisati ga mogu psihijatri. Unatoč tome, izuzetno se rijetko prepisuje a ljekarne ga ne drže u velikim količinama pa na taj način ovisnici ne mogu doći do njima potrebne veće količine.

Ulični kokain  mješa se s drugim supstancama kako bi se povećala količina za prodaju pa samim time i profit. Kokain se tako najčešće razrjeđuje se lidokainom, šećerom, dječjim puderom i kukuruznim brašnom.

Čak milijun kilograma kokaina se proizvede i konzumira u svijetu godišnje. U ovom trenutku se procjenjuje da je u svijetu 20 milijuna ovisnika o kokainu. Najveći postotak ovisnika je u  SAD-u, nakon čega iznenađujuće slijedi Novi Zeland, pa Meksiko i Kolumbija. Prosječna cijena na ulici je između 80 i 100 dolara.

Ono što se smatralo urbanim mitom je ipak istina, čak 50% novčanica od pet dolar koje su u opticaju u SAD-u na sebi ima tragova kokaina!!! Prosječna količina pronađenih tragova kokaina je 16 milijuntih djelova grama, zanemarivo ali dovoljno govori o raširenosti kokaina u ovoj državi.

 

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...