U Benkovcu se Amerikanci upoznali s ravnokotarskim vinima

Na srednjovjekovnom Kaštelu Benković u Benkovcu, poznatoj županijskoj pozornici brojnih eno gastro manifestacija, u organizaciji Turističke zajednice Grada Benkovca, Zavičajnog muzeja Grada Benkovca te vlasnika agencije Secret Dalmatia u subotu, 30. travnja 2016. godine održana je promocija čuvenih ravnokotarskih vina.  Povod za okupljanje naših poznatih i nagrađivanih vinara bila je inicijativa vlasnika najpoznatije i najveće američke tvrtke za uvoz hrvatskih vina Danube Wine Company gdina Franka Dietricha da se upozna s ravnokotarskim vinima, njihovom kvalitetom i komercijalnim potencijalima s obzirom na brojne nagrade uglednih domaćih i inozemnih vinskih smotri koje ravnokotarska vina redovito osvajaju a koja nisu prošla nezapaženo ni u dalekoj Americi.  Blue Danube Wine Company, već desetak godina uvozi najpoznatija hrvatska, prije svega dalmatinska vina na tržište SAD-a te s obzirom na izuzetno pozitivna iskustva i reakcije američkog tržišta koje cijeni iznimnu kvalitetu i posebnost dalmatinskih vina želja im je proširiti asortiman, odnosno udio hrvatskih vina na američkom tržištu.

Ugodno sam iznenađen kvalitetom izloženih vina ali i visokom razinom prezentacije i organizacije cijele degustacije. Uvjeren sam da ćemo napraviti konkretne pomake u pogledu prezentiranih vina jer sam mišljenja da se radi o vinima iznimne kvalitete, visokog izvoznog potencijala, kazao je ne krijući zadovoljstvo gdin. Frank Dietrich, vlasnik Blue Danube Wine Company koji je doputovao u društvu poznatih turističkih novinara, blogera Zdravka i Marion Podolski.

Kako ne bi sve ostalo na gostima iz SAD-a organizatori su uputili poziv i brojnim ugostiteljima te ostalim turističkim subjektima s područja zadarske i susjednih županija da se odazovu ovoj prezentaciji, odnosno da se upoznaju s ravnokotarskim vinima ne bi li postala sastavnim dijelom njihovih vinskih karti pa smo pored brojnih ugostitelja imali prilike vidjeti i predstavnike najvećih turističkih kuća Zadarske županije što samo potvrđuje da vina zadarskog zaleđa postaju neizostavan čimbenik cjelovitog turističkog proizvoda, sastavni dio svakog ozbiljnog turističkog planiranja.

Degustaciju je u ime organizatora otvorio Vanja Čvrljak dir. TZ Benkovac, dok je za stručni dio prezentacije bila zadužena Marina Pavlović sa Sveučilišta u Zadru koja je pobliže objasnila posebnosti i karakteristike ovdašnjih vina, odnosno svake pojedinačne sorte. Svoje adute i ponudu predstavile su svima dobro poznate: Vinarija Figurica iz Smilčića, PZ Maslina i vino iz Polače, Vina Vrsaljko, Vinarija Škaulj, Ker Vin, svi iz Nadina te Vinarija Bačić iz Podgrađa. Kako ne bi sve ostalo na vinu, vrijedne ruke članica KUD-a Branimir iz Benkovca pripremile su poznate benkovačke specijalitete poput benkovačkog prisnaca te puževa na više načina i na taj način obogatile cjelokupno događanje. Bilo je to nezaboravno benkovačko prijepodne obogaćeno nezaboravnim aromama i jedinstvenim okusima vrhunskih vina  te zaboravljenim mirisima autohtone, tradicionalne hrane. Prava promocija bogate baštine, potencijala i izvornih neprocjenjivih vrijednosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...