U nedjelju svi u Medviđu na Kunovac fest 2016.!

I ove godine zadarska Ekološko-zavičajna udruga „Eko Kunovac – Medviđa“ organizira tradicionalno druženje svojih članova, iseljenika, sportaša, planinara i prijatelja Bukovice na planini Kunovac u Medviđi, srcu Bukovice. U nedjelju 8. svibnja 2016. predviđen je nogometni turnir u ambijentu netaknute prirode, alka i dr. seoske igre te planinarski uspon od Karina, rijekom Bijelom do Jurišinke, najvišeg vrha Bukovice na Kunovcu. U planinarskom usponu ove će godine sudjelovati PD „Belveder“ iz Biograda na Moru, kao i 60-ak članova PD „Mosor“ iz Splita. Planinari sa svojim aktivnostima kreću ranije, dok je okupljanje ostalih predviđeno oko 13h u Vilinoj dolini na Kunovcu. Za sve sudionike zanimljivog i bogatog programa pripremit će se i u 13:30h poslužiti lovački gulaš i mnoga druga tradicionalna jela iz ovog kraja. Po dolasku planinara u 15 sati priredit će se bogat kulturno umjetnički program, sportske igre, a po završetku oko 19h dodijeliti nagrade i priznanja.

Donosimo popis planiranih seoskih igara koje će se održati na Kunovac festu 2016. čija su pravila jasno zadana. Seosku Alka u karioli igrat će po dva igrača u ekipi i ova igra je odvojena od ostalih igara te se posebno nagrađuje.U sljedećem nizu igara sudjeluju ekipe u sastavu po 5 igrača (u nekim disciplinama igraju po 2-3 igrača iz ekipe, ali gube ili dobivaju bodove za cijelu svoju ekipu, a ovakav način je izabran zbog brže rotacije grupa i zbog, možda nemogućnosti svih igrača iz neke ekipe da sudjeluju u svakoj pojedinoj disciplini). A to su: bacanje kamena s ramena, penjanje na deblo, trka na štulama, brzo pilanje balvana, bikovanje (slično potezanju konopa ali u suprotnom pravcu i naravno umjesto konopa je deblo), hrvanje na gredi, potezanje štapa.Ukoliko dvije ekipe na kraju imaju isti ukupni rezultat iz gore navedenih disciplina, održat će se još jedna disciplina, a to je utrka s jajem. Pobjednička ekipa u navedenom nizu igara dobiva kao 1. nagradu – živo janje!!! Voditelj ovog natjecanja bit će Ivan Matić.

I sad slijedi malo više informacija o planinarenju od rijeke Karišnice i kanjona Bijele s usponom na najviši vrh Bukovice, 674m visoku Jurišinku, tj. opisat ćemo ukratko kako izgleda ta šetnja kroz netaknutu prirodu.

Za goste iz Splita i dr. zainteresirane predviđeno je okupljanje do 9 sati ujutro u Karinu, kada izlet započinje laganom šetnjicom do izvora rijeke Karišnice. Rijeka Karišnica izvire u špilji iznad Paulica mlinice, na nadmorskoj visini od 20-ak metara. Nakon svojih 2,4 km toka utječe u Karinsko more, gdje se na području zvanom Tuvina formira boćato močvarno stanište. Karišnica izvire u istoimenoj špilji koja se nalazi neposredno iznad spomenute Paulica mlinice. Špilja je duga oko 120m, široka 4-7m i visoka 2-3m. Izvor Karišnice ima karakteristike tipične za izvore u kršu odnosno krška vrela, koji presušuju u toplijem dijelu godine, dok u kišnoj sezoni naglo bujaju i mogu biti vrlo izdašni. Vodotok nabuja i teče kroz plitki kanjon do mosta na cesti Benkovac-Obrovac, nakon kojeg se račva oblikujući jedini otočić u cijelom toku. Zbog brdovitog i kršnog terena Karišnica za vrijeme svog punog toka proizvodi zanimljive zvukove riječnog žuborenja. Uništavanje ovakvih plitkih, muljevitih i pjeskovitih plaža, poput ušća Karišnice, utječe na mnoge vrste ptica i biljaka, koje ovise o ovakvim, u Hrvatskoj vrlo rijetkim staništima.

U 10:30 sati predviđen je polazak prema izvoru rijeke Bijele. Bijela (Bijela voda, Bijeli potok) izvire unutar izvor-špilje na nadmorskoj visini od oko 180m, ispod 351m visokog brda Pržun, teče kroz kanjon u dužini od 3km te utječe u Karinsko more. Kao i Karišnica, i ovaj vodotok prima manje količine vode iz izvora iznad izvor-špilje. Tok je veći dio godine suh. U svom gornjem dijelu, od izvora pa do mosta ispod Dupora, Bijela teče kroz duboki kanjon karakteriziran strmim obalnim padinama i nizom manjih i srednje visokih slapova. Za razliku od Karišnice, obale kanjonskog dijela Bijele su neobrasli ili slabo obrasli kamenjari, stijene i točila. Najizraženija karakteristika Bijele jest javljanje jednolično obojenih sedrenih sedimenata, fino mrvičaste, zrnate strukture, koji u gotovo cijeloj duljini toka u tankom sloju prekrivaju stijene. Neposredno ispred izvor-špilje, vidljivi su ostaci kanala i pojilišta za stoku.

U 13h predviđen je dolazak na vidikovac Pržun i kratka stanka, a već u 13:30 h nastavak puta preko napuštenog zaseoka Gornje Radeke do Jurišinke, najvećeg vrha Bukovice. Bukovica je brdski niz koji izgleda poput valovitog krša u sjevernoj Dalmaciji između Obrovca, Kistanja i Knina na sjeveru Ravnih Kotara. Pruža se paralelno s jugoistočnim Velebitom od kojega je na sjeveru odvojena kanjonskom dolinom Zrmanje, na zapadu je poluslana laguna Karinsko more uz ušće Zrmanje i rječica Karišnica, a na istoku i jugoistoku je kanjon rijeke Krke. Najviši je vrh Bukovice na zapadu Jurišinka (674m) kod Karina. Iako je Bukovica devastirana vjetroelektranama, ništa ne može umanjiti ljepote pogleda prema Karinskom i Novigradskom moru s jedne te Velebita s druge strane.

U 15:30 h predviđen je dolazak na Jurišinku, a u 15:30 nastavlja se prema Vilinoj dolini i Katušama. Vilina dolina je staro ime za jednu ogradu veličine 20 000 metara kvadratnih te dvije manje po 1500m2. Sve tri su spojene. 80% ograde je pod šumom, dok su ostatak manje livade koje su se nekad obrađivale. Ograda se nalazi na brdu Kunovac u selu Medviđa. Iz gore opisanih ograda otvara se jedan od najljepših pogleda prema moru (Kornati, Zadar, Zadarski otoci, Karin, Karinsko more, Šibenik, Ravni Kotari…) te prema cijeloj Bukovici, Velebitu i Dinari.

Po dolasku planinara održat će se u Vilinoj dolini na Kunovcu kulturno umjetnički program, a potom sve gore navedene seoske igre.Dodjela nagrada i priznanja predviđena je za 19 sati.

Više o događaju možete pogledati ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...