Ukidaju li se cijene koje završavaju na 99 lipa?

Kovanice najmanje vrijednosti, one od jedne i dvije lipe, postale su preskupe za proizvodnju te se ne proizvode već šest godina.

U HNB-u kažu da kovanica od jedne i dvije lipe još uvijek ima dovoljno u opticaju. Ipak, banke ih imaju, ali trgovci ih ne koriste, istaknuo je u HRT-ovoj emisiji Javna ponuda. Iz HNB-a upravo zbog toga ne odbacuju mogućnost da se i cijene koje završavaju na 49, 59, 99 lipa ukinu.

Iako u većini trgovina cijene velikog broja artikala završavaju upravo na 99 lipa, trgovci ostatak od jedne lipe kupcima rijetko izvraćaju, a niti kupci ga ne čekaju.

Ekonomski stručnjak za HRT je izračunao koliko takva praksa godišnje košta državu. Kako kaže, ako tri milijuna kupaca na ovaj način godišnje izgube po 20 kuna, kada se oduzme 25 posto PDV-a, u državni proračun ulazi 75 milijuna kuna manje.

“To je crno tržište i radi se o velikim iznosima”, kažu u Udruzi potrošača.

Mirko Palić s Ekonomskog fakulteta kaže da treba sagledati sve aspekte, ali da bi s vremenom moglo doći do ukidanja kovanica od 1 i 2 lipe. I to kroz nekoliko godina.

Teško je izračunati koristi ili nedostatke, ali je jasno da je trošak izrade jedne kovanice 7.7 puta veći od njezine vrijednosti, ali svjedoci smo toga da one odlaze iz upotrebe, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...