Uvala Bregdetti je lokacija kao stvorena za suvremeno središte sportskoga jedrenja (i) u Hrvatskoj

Na predstojećoj Olimpijadi u Riju, kao i na nekoliko prethodnih, Zadar su predstavljali – jedriličari! Ništa neobično znade li se da su JK Uskok, te JK Sv. Krševan dali nekoliko posada u olimpijskim klasama, te da će i u Riju pod hrvatskom zastavom jedriti Fantela i Marenić, te Kostov i Cupać.

Ekspanzija zadarskoga jedrenja povezana je s mudrom odlukom da se na Vitrenjaku sagradi dom JK Uskok, a odatle je krenuo svojim putem i Šime Fantela. Prošlo je već dosta desetljeća da se Zadar kao grad, kao cjelina, nije uspio prometnuti u nezaobilazno hrvatsko, pa i međunarodno, jedriličarsko središte u svoj punini svoga potencijala. Drugim riječima, Zadar ima više nego izvrsne mogućnosti da jedriličarsku infrastrukturu podigne na razinu suvremene, moderne, dugoročno itekako isplative. Prvi uvjet toga projekta, čije bi posljedice bile dalekosežno pozitivne u nizu dimenzija, jest lociranje jedriličarskoga središta u Uvalu Bregdetti. Gradska vlast, zapravo, trebala bi poraditi na svekolikom promišljanju projekta, počevši od općih, administrativnih odluka, do stručnih kad je riječ o zahvatu u prostoru. Uvala Bregdetti odavno ima sve što zahtijevaju moderna jedriličarska središta, ali – nije nebitno – dovoljno mjesta i za neke druge sadržaje, uz već postojeće. Jedrenje kao takvo u Uvali Bregdetti dobilo bi uporišnu točku za intenzivan razvoj, svakako i u sklopu dijelova programa koji bi obuhvaćali osnovnoškolce. Na primjer, moglo bi se učenicima osnovnih škola (a grad smo na moru, Hrvatska ŽELI biti pomorska zemlja…) omogućiti da im jedan od izbornih predmeta bude i jedrenje. Osim sportske, tu je još puno dimenzija, pedagoških, edukativnih, socioloških, ekoloških, gospodarskih i mnogih drugih, a sve one u šarenom mozaiku nude mogućnost trajnoga bavljenja jedrenjem, bilo u natjecateljskom, bilo u rekreativnom obliku. Tko bi se ‘zarazio’ sportskim jedrenjem mogao bi se njima baviti do mile volje, tko želi ostati rekreaciji, opet može kako hoće. Ne treba odveć mašte da u nekoliko minuta sklopljenih očiju zamislimo svakodnevni šušur u Uvali Bregdetti – dolasci mladih jedriličara, razvijena jedra, polet, radost ‘navigavanja’, aktivnosti niza klubova i udruga, pripreme za natjecanja, dolasci polaznika ‘škola jedrenja’ koji (polaznici) mogu i žele dobro platiti svoje sate na moru… Uostalom, Zadar ima i Pomorsku školu kojoj bi, sasma sigurno, dobrodošlo ovakvo jedno središte, na Sveučilištu se obrazuju i kadrovi za pomorstvo…

Pred gradskom vlašću, ako ne sadašnjom, ono pred onom koja će osvojiti vlast na sljedećim lokalnim izborima, jest velika prilika. Kao što je SC Višnjik zamašnjak razvoja sporta, rekreacije i sportskoga turizma, tako i (buduće) jedriličarsko središte u Uvali Bregdetti može biti drugi zamašnjak razvoja i jedrenja, i sportskoga turizma i niza drugih aktivnosti i djelatnosti na opću dobrobit Zadra i njegovih građana.

Vrijedi razmisliti!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...