Veza Osmanlija i crkvene zvonjave u podne

Kome zvone crkvena zvona i koja je svrha te zvonjave? Na kršćanskim crkvama zvona uvijek zvone u podne, i to je toliko uobičajeno da se rijetko tko pita kako je do toga došlo. 

Zvonjava u podne povezana je s ratovima protiv Osmanskoga Carstva. Naime, nakon pada Konstantinopola 1453. sultan Mehmed II. krenuo je prema Mađarskoj. Na putu mu se našao Beograd, koji je u to vrijeme bio jedan od posljednjih neosvojenih kršćanskih gradova na Balkanu. 

Papa Kalist III. naredio je 1456. godine da se zvona na svim crkvama oglašavaju u podne kako bi se potaknuli vjernici na molitvu za pobjedu nad Osmanlijama. Bio je to jedan od najznačajnijih događaja toga vremena, razbijanje turske flote na Dunavu nakon čega su Turci, kad su vidjeli da ne mogu odsjeći grad od rijeke krenuli u juriš, nakon kojega su se povukli.

 Vojska predvođena Jankom Hunjadijem pobijedila je nadmoćnu osmansku vojsku 22.7.1456., a papa nikad nije povukao edikt o zvonjavi u podne, pa se taj običaj zadržao do danas. Pobjeda kod Beograda bila je iznimno važna jer je uvelike zaustavila prodor Osmanlija na zapad sljedećih 70 godina.

Izuzetak u zvonjavi su crkve u Americi, koja u to vrijeme još nije bila otkrivena, tako da je ostala “pošteđena” papinih preporuka i naredbi. Isto tako, u Beogradu, pravoslavne crkve ne zvone na uspomenu obrane Beograda od Turaka, jer Srbi tada grad nisu ni branili, već su to činili Hrvati, Mađari i Talijani.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...