Za treće dijete popust kod kupnje kombija – ideja ministrice Juretić

Pri formiranju aktualne Vlade najavljivalo se, podsjetimo, i osnivanje novog ministarstva, i to onog koje bi se bavilo demografskim razvojem i useljeništvom, a sve u cilju promicanja natalitetne politike.

Umjesto toga doneseno je manje “ambiciozno” rješenje, a riječ je o Upravi za demografiju koja će djelovati u okviru Ministarstva socijalne politike i mladih i okupljat će eminentne stručnjake iz tog područja.

Najavila je to ministrica Bernardica Juretić tijekom gostovanja u emisiji Hrvatskog radija “A sad Vlada”. Cilj je, prema njezinim riječima, donošenje ozbiljne demografske strategije na čemu će raditi nekoliko ministarstava.

Uz naknadu za novorođenčad od 1000 eura – mjeru koja će, najavljuje ministrica, stupiti na snagu u rujnu ove godine i koja će se prvo vrijeme odnositi na sve (budući da je za uvođenje posebnih imovinskih kriterija potrebna izmjena nekoliko zakona, op.a.) nužno je, dodaje, početi razmišljati i o nekim olakšicama koje bi bračne partnere poticale na širenje obitelji.
– Ako je netko zacrtao da će imati jedno dijete, na njega se teško može utjecati, no ohrabriti treba one koji su na “granici”, odnosno imaju dvoje djece, a htjeli bi možda i treće. Njih bi u tom smjeru možda ohrabrile olakšice, primjerice, da im se pri kupnji kombija, koji je potreban jednoj mnogočlanoj obitelji, ne računa porez – predložila je ministrica koja i na ovom planu očekuje sinergiju više ministarstava, piše Slobodna Dalmacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...