Zadar dobio sustav javnih bicikala

Zadar je od danas i službeno grad u kojem postoji sustav javnih bicikala. Svečanim otvorenjem na punktu ispred Novih vrata sustav je pušten u upotrebu, pa će građani i turisti imati na raspolaganju ovaj zdrav i jeftin način prijevoza.

Ovaj projekt trebao se realizirati još 2014, ali je zapelo oko  financija. Razmišljali su u gradu kako bi provedbu prebacili Obalama i lučicama, ali to nije bilo moguće pa su došli do najboljeg modela, a to je projekt Sustav javnih bicikala.

Zadar je jedan od najvećih potencijala što se tiče turističke ponude u Hrvatskoj, pretvara se i u sveučilišni centar, mi smo taj potencijal prepoznali i za uvođenje sustava javnih bicikala. Ovo je sedmi ovakav projekt u Hrvatskoj, prvi je bio u Zagrebu, zatim i u još pet gradova.  Plan nam je da ovim pilot projektom pokažemo kako  sustav dobro funkcionira kao dopuna javnom gradskom gradskom prijevozu, a u sljedećoj fazi predviđamo širenje sustava na 8, 12 ili 14 lokacija, ovisno o interesu. Ovaj sustav prije svega namijenjen je za građane i studente grada jer oni su ti koji žive ovdje čitave godine, predstavio je projekt Krešimir Dvorski, direktor Sustava javnih bicikala

Sustav funkcionira tako što se prilikom registracije na web stranici Sustav javnih bicikala uplati 79 kuna godišnje članarine. U to je uključeno svakodnevno besplatno korištenje bicikala u periodu od 30 minuta, a ukoliko pređete tih 30 minuta, svaki sljedeći sat se od početnog kredita skida 8 kuna. U praksi se pokazalo kako 80 % korisnika ne uspije u čitavoj godini potrošiti tih 79 kuna,što ovaj sustav čini ne samo ekološkim, nego i cjenovno najpovoljnijim  što je vrlo bitna komponenta.

U gradu su 4 punkta, glavni kod Novih vrata, zaim uz čekaonicu autobusnog stajališta kod kolodvora, na Obali kneza Trpimira, uz marinu D-Marin, te uz tržnicu na Bilom brigu. Na svakoj od stanica postavljen je i terminal, mjesto na kojem krajnji korisnik ima na raspolaganju informacije o sustavu, tipkovnicu s ekranom, sve upute za registraciju u sustav i načine plaćanja, te upute o načinu najma i povrata bicikala.

Jedan od prvih koji je isprobao ovaj sustav bio je i gradonačelnik Božidar Kalmeta koji nije krio zadovoljstvo ulaska Zadra u Sustav javnih bicikala.

Naš grad je poznat po tradiciji biciklizma, jer je dobar dio grada ravan, ljudi su ovdje oduvijek vozili bicikle. Ovo je samo korak više, ne morate imati svoju biciklu, ne morate brinuti o bicikli, to je jedna komocija koju ćemo dobiti korištenjem ovog sustava. Siguran sam da će se ovaj pilot projekt pokazati kao dobar i kvalitetan, rekao je Kalmeta.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...