Zagrebačka banka smanjuje kamate na kredite građanima

Zagrebačka banka smanjit će od 1. srpnja promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građanima u rasponu od 0,07 do 0,30 postotnih bodova, što je u skladu s kretanjima nacionalne referentne stope (NRS), priopćila je ta banka.

Na postojeće stambene kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečna NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjit će se za 0,09 postotnih bodova, dok će se za kredite vezane uz euro kamatna stopa smanjiti za 0,30 postotnih bodova.

Kod ostalih postojećih kredita, kod kojih banka koristi šestomjesečnu NRS2, doći će do smanjenja kamatne stope kredita u kunama za 0,07 postotnih bodova, a za kredite vezane uz euro smanjenje će iznositi 0,28 postotnih bodova, priopćila je Zagrebačka banka u četvrtak.

Istaknula je i kako će sve klijente do 15. lipnja pisano obavijestiti o navedenom smanjenju te o novoj visini anuiteta koji dospijeva 1. kolovoza i o novom otplatnom planu.

Sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima bit će s 1. siječnja 2017., a ovisno o kretanju kamatnih stopa u idućem razdoblju, koje hrvatske banke plaćaju na depozite fizičkih i pravnih osoba.

Nacionalna referentna kamatna stopa prosječni je trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava je Hrvatska udruga banaka (HUB) na osnovi podataka o visini troška financiranja koje Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) dostavljaju sve banke u Hrvatskoj.

NRS1 predstavlja troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih osoba, a NRS2 troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih i pravnih osoba nefinancijskog sektora.

Od prve objave nacionalne referentne stope 7. prosinca 2012. NRS je smanjena već sedmi put zaredom te je šestomjesečna NRS1 kamata za kunu kumulativno smanjena za 1,05 postotnih bodova, a za euro 1,43 postotna boda. Šestomjesečna NRS2 kamata za kunu smanjena je za 1,05 postotnih bodova, a za euro 1,51 postotni bod.

“Za iste vrijednosti smanjene su i kamatne stope na postojeće kredite građanima u Zagrebačkoj banci”, zaključuje u priopćenju ta banka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...