Zagrebački biznismen kupio komad Vranskog jezera: “Dovest ću 4 milijuna njemačkih ribiča!”

Zagrebački poduzetnik Tomislav Rajić, poznat po uhodanom biznisu u energetici, u kojem uspješno u više smjerova djeluje nekoliko njegovih kompanija, stečajnim šopingom na velika vrata ulazi u turizam u Dalmaciji.

Na devetoj usmenoj javnoj dražbi na Trgovačkom sudu u Zadru dosad poluaktivna Rajićeva građevinska tvrtka Planus iz Lučkog kupila je za 7,5 milijuna kuna ukupno šest i pol hektara zemljišta, i to na iznimno pogodnoj turističkoj lokaciji uz Vransko jezero, nadomak istoimenog Parka prirode. U tom paketu kupljene su zapravo ključne nekretnine za plan razvoja ekološkoga autokampa kao novog biznisa. To su bivši autokamp, koji je na vrhuncu poslovanja imao i po dvije i pol tisuće gostiju, te restoran i još jedna zgrada. Rajić preuzima objekte u kojima se turizmom kao sporednom djelatnošću nekad bavio propali socijalistički poljoprivredni kombinat Vrana, što nam je potvrdio i stečajni upravitelj Vrane Frane Zvonimir Negro.

U stečaju Vrane dosta godina prije Rajića i poznati hrvatski iseljenik iz Čilea Steve Bubalo kupio je ratarski i stočarski dio biznisa. Negro danas tvrdi da Bubalove farme za uzgoj mliječnih krava, koka nesilica i pilića u sklopu nove tvrtke Vrana d.o.o. rade uspješnije nego što je ikad radila bivša socijalistička tvrtka. Vrana d.d., ističe Negro, jedna je od rijetkih tvrtki koje su uspješno prošle kroz stečaj zahvaljujući ulaganjima novog vlasnika. No, i za lokacijski atraktivnu imovinu koju je Rajić kupio potrebna su višemilijunska ulaganja u revitalizaciju objekata. Samo 50-ak novih tzv. mobile home objekata, prosječne vrijednosti oko 20 tisuća eura, značit će barem milijun eura ulaganja.

U tom, pak, pothvatu ovaj zagrebački poduzetnik nije sam. Sudjeluju još dva poslovna partnera, čija imena nismo doznali, osim da je riječ o uglednim domaćim poslovnim ljudima iz marketinga i financija. Također, ne manjka ni ono glavno – bankarska podrška, koja je za ovu investiciju, tvrdi Rajić, već osigurana. Rajićev energetski biznis sastoji se od više uspješnih tvrtki. Tvrtka Scheidt&Bachmann-Tubs koju je naslijedio od oca zapravo je jedina tvornica za proizvodnju agregata za benzinske stanice u regiji s certifikatom na razini europskog mjeriteljskog standarda. S 50-ak milijuna kuna prihoda, od čega 95% iz izvoza, tržišni je lider u Ukrajini i Bugarskoj, a radi u cijeloj regiji. Tvrtka Zagorski metalac, u kojoj je Rajić 81%-tni vlasnik, distributer je zemnog plina u Krapinsko-zagorskoj županiji. To znači vlasništvo nad 800 kilometara plinovoda, a zapošljava 27 radnika i ostvaruje 80 mil. kuna prihoda.

Ima i benzinske

Treća tvrtka Total energy lanac je 7 benzinskih tvrtki u franšizi. Sve nekretnine koje je Planus kupio na Vranskom jezeru opterećene su hipotekom u korist Splitske banke i OTP banke Hrvatska iz Zadra, a prema objašnjenju stečajnog upravitelja, dražba se vodila u korist stečajne mase iza stečaja Vrane dd na zahtjev ovih banaka kao razlučnih vjerovnika. Proces prodaje trajao je više godina, kaže on, upravo zbog upliva koji na privatnog investitora ima Javna ustanova PP Vransko jezero, pa Rajić nikako neće imati sto posto slobodne ruke. Iz uplate izlicitiranog iznosa hipotekarni vjerovnici namirit će doznajemo otprilike trećinu svoje tražbine, i to uskoro.

Zadarski sud je već objavio rješenje kojim su novom investitoru nekretnine i dosuđene, što znači da je u tijeku rok od 30 dana za uplatu. Kako je investitor nakon dražbe obišao lokaciju u društvu s ravnateljem Javne ustanove PP Vransko jezero, svjestan velikog izazova da barem dio kapaciteta proradi u ovoj sezoni, priznaje da trenutno vodi utrku s vremenom. S jedne strane, dio će vremena otići na papirologiju, koja prethodi pravomoćnosti sudskog rješenja i upisu vlasništva u zemljišne knjige, no s druge strane s čelništvom Javne ustanove već ima načelno dogovorene aktivnosti. U tijeku je nabava ekobroda za prijevoz turista od strane te ustanove, pa će jedno od pristaništa biti u blizini autokampa i restorana.

Nastojat će stoga, kaže Rajić, uz restoran, što više kapaciteta staviti u funkciju što prije. Dok će ovo biti početna godina rada s ciljem upoznavanja kako funkcionira djelatnost, za iduću Rajić najavljuje veliko otvorenje. “Ovdje vidimo veliki potencijal za bitno dužu sezonu od prosjeka. Pored PP Vransko jezero koji je 700 metara od mora i susjedstva u kojem su Nacionalni parkovi Kornati i Krka, biti će otvorene i dvije nove zabavno-rekreativne atrakcije. To je hrvatski Gardaland čije otvaranje za sezonu 2017. najavljuje Pirotehnika Mirnovec, a iza leđa nam je i buduće golf igralište za koje je izdana koncesija. Usto, Vransko jezero uživa veliku popularnost ribiča, a samo u okviru njemačkog udruženja ima ih oko četiri milijuna”, kaže Rajić.

Sve više posjetitelja

Zbog svojih osobitosti ova destinacije privlači sve više posjetitelja, pa je onih registriranih na temelju prodanih ulaznica lani bilo oko 13.000. No, kako se računa, to je tek četvrtina od stvarnog broja. S obzirom na rastući interes a sad i na obogaćivanja ponude, od ove investicije očekivanja su velika i zbog sinergije između privatnog investitora i Javne ustanove. Rajić je uvjeren da će zajedno razviti održivi koncept, uz podršku gradskih vlasti Primoštena i Biograda na Moru. Oko svega trebamo se dogovarati i živjeti u poslovnoj simbiozi, zaključuje investitor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...