Zašto sutra doći na prosvjed podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi?

Sutra u Zadru, kao i drugdje u Hrvatskoj, kreće prosvjed potpore Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Iz inicijative “Hrvatska može bolje” dobili smo sljedeći dopis u vezi prosvjeda kojega prenosimo u cijelosti.

U srijedu u 18 sati na Narodnom trgu i Zadar će se pridružiti gradovima diljem Hrvatske i van nje koji iskazuju potporu nastavku kurikularne reforme.

Nastavljanje kurikularne reforme svojim dolaskompodržat će brojne zadarske udruge i sindikati:, Zadar snova, Klub mladih KLOOZ udruge CINAZ, udruge Mala Filozofija, Kreativna adaptacija, Humani studio, KSS Antifjaka, Platforma organizacija zadarske nezavisne kulturne scene, Sindikat hrvatskih učitelja.

Svi oni ujedno pozivaju svoje članove, suradnike i korisnike da dođu u srijedu u 18 sati na Narodni trg i kažu jasno i glasno zbog čega daju podršku kurikularnoj reformi.

Rekli su:

„Ekspertna skupina treba nastaviti s radom i politika se treba prestati mješati u taj proces. Mi ćemo u srijedu u 18 sati biti na Narodnom trgu u Zadru i zajedno sa svima ostalima podržati nastavak kurikularne reforme. Obavijestila sam povjerenike u školama i nadam se da će oni, kao i drugi članovi sindikata hrvatskih učitelja, ali i ostali kojima je u interesu nstavak reforme, odazvati prosvjedu.“

Županijska povjerenica Kata Knežević, Sindikat hrvatskih učitelja

„Ova inicijativa se tiče budućnosti svih nas koji radimo s mladima kao i onih na kojima ta budućnost ostaje. Promjena je potrebna, a to znači reformu obrazovnog sustava putem kojeg će mladi konačno dobiti kompetencije za daljnju karijeru i djelovanje u svom životu. Trebamo kvalitetniji školski sustav od ovog kojeg imamo sad i mi kao građani trebamo izaći na ulice i izeći svoje mišljenje. Ovo se tiče svih nas, cijelog našeg društva.“

Morana Rogić, Klub mladih KLOOZ udruge CINAZ

„Moramo razvijati nove obrazovne metode, kritičko mišljenje i ostale segmente koje cjelovita kurikularna reforma uključuje. Kurikularna reforma je put kojim bi hrvatsko školstvo konačno počelo slijediti trendove koji se u Europi već odavno primjenjuju.“

Ivana Kragić, udruga Mala filozofija 

„Hrvatski učenici su prema PISA testovima duboko ispod prosjeka u svojima znanjima i sposobnostima. Od 65 zemalja iz svijeta u matematici smo na dalekom 40. mjestu. U području prirodoslovne pismenosti nalazimo se na 34., a u čitanju smo na 35. mjestu. Hrvatskoj je prijeko potrebna cjelovita kurikularna reforma. Našoj djeci je prijeko potreban sustav koji će ih poticati u razvoju, ne ograničavati.“

Irena Jurjević, udruga Humani studio  

*Cjelovita kurikularna reforma je iskren i pošten pokušaj boljega. Pokušaj da Hrvatska zajednički radi na svojoj budućnosti za dobrobit svoje djece.

Cjelovita kurikularna reforma je na jednom mjestu okupila stručnost, entuzijazam i pozitivnu atmosferu čemu Hrvatska nije svjedočila posljednjih petnaest godina.

Učiteljice i učitelji su svoju stručnost, svoje iskustvo, znanja i vještine stavili na raspolaganje Hrvatskoj da se oblikuje hrvatska škola koja će odgovarati na zahtjeve budućnosti, koja će učenike pripremiti da aktivno pridonose dobrobiti Hrvatske, Europe i svijeta.

Cijeli proces bio je uključiv, transparentan, demokratski, temeljen na dijalogu i argumentaciji. Svatko stručan mogao se prijaviti za sudjelovanje u radu ili sudjelovati u stručnoj raspravi. Svatko zainteresiran mogao je dostaviti svoje argumentirane komentare i prijedloge.

„Stručnost iznad svega!“ osnovna je misao vodilja svih koji su sudjelovali i dali svoj doprinos.

Izravni i neskriveni politički utjecaj doveo je u pitanje provedbu Cjelovite kurikularne reforme. Pod „argumentom“ navodnog povećanja kvalitete i dijaloga u provedbu reforme najznačajnijeg sektora uključuju se ljudi prema političkoj liniji i političkim direktivama nasuprot 340 učiteljica i učitelja, stručnjakinja i stručnjaka koji su izabrani na temelju javnoga poziva.

Pozivamo građanke i građane Hrvatske da u srijedu, 1. lipnja 2016. godine u 18 sati, na Globalni dan roditelja, na prosvjedu na Narodnom trgu u Zadru i diljem Hrvatske iskažu svoju podršku učiteljicama i učiteljima i Ekspertnoj radnoj skupini pod vodstvom dr. sc. Borisa Jokića, te Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

Osigurajmo djeci odrastanje u modernom, kvalitetno osmišljenom obrazovnom sustavu koji će im dati konkurentna znanja i vještine za život u 21. stoljeću. Diljem Hrvatske, na isti dan, u isto vrijeme, organizirati će se prosvjedi podrške cjelovitoj kurikularnoj reformi.

Dođite na prosvjed i podržite najvažniju reformu!
INFORMACIJE O PROSVJEDIMA MOŽETE PRATITI NA WEB STRANICI:

PROSVJEDI – 1. LIPNJA 2016. U 18 SATI

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...