Cestitka_Uskrs

Ždrelac će na petoj županijskoj smotri folklora predstaviti KUD “Sveti Luka”

Na ovogodišnjoj manifestaciji ETNO DANI koja će se održati od 07. do 10. lipnja Ždrelac će predstavljati KUD “Sveti Luka”.

Ždrelac je naselje na Pašmanu, jednom od otoka zadarskog arhipelaga koji je s Biogradom povezan trajektnom linijom i nalazi se na regionalnoj prometnici. Nastalo je oko crkve sv. Luke i proširilo se na nekoliko uvala i brežuljaka uključujući i novo naselje blizu mosta. Nazvan je po uskom prolazu “Ždrilu” s kojim je otok Pašman razdvojen od otoka Ugljana. Ždrelac se nalazi na sjecištu pomorskih putova za izlete po okolnim otocima i kornatskom arhipelagu. Atraktivno je odredište za nautičare i zaljubljenike u sportove na vodi. Preko morskog tjesnaca, koji razdvaja otoke Ugljan i Pašman, 1973. godine izgrađen je 210 m dugačak most. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam.

Atraktivni prolaz Ždrelac i razvedena obala s lijepim pješčanim plažama čine ovo mjesto izuzetno privlačnim za odmor. Lijepe plaže i čisto more privlače turiste i vikendaše pa je Ždrelac omiljeno izletište Zadrana.

KUD “Sveti Luka” je osnovan 1999. godine povodom šestote obljetnice spomena imena mjesta Ždrelac. Cilj KUD-a je očuvanje baštine njihova kraja kroz kolo, pjesmu, nošnju i običaje. Sudjelovali su na 11. “Drežničkim susretima” u Slavoniji, po nekoliko puta na smotrama u Metkoviću, Polači, Dobropoljani, te na mnogim turističkim manifestacijama diljem Zadarske županije. KUD “Sveti Luka” se ponosi organizacijom folklorne večeri u svom mjestu pod nazivom “Ždreške laži” koju organiziraju već sedmu godinu, a koja je ujedno prilika i za susrete sa folklornim društvima iz šire zadarske okolice.

Više o manifestaciji ETNO DANI možete pogledati ovdje: http://nmz.hr/ostalo/etno-dani-25-04-2016

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...