ŽKK Zadar u finalu, KK Zadar još u bitku za doigravanje, a kakva će i jednima i drugima biti budućnost

Košarkašice Zadra nikad nisu bile u finalu doigravanja za naslov hrvatskih prvakinja. Nikad do prije nekoliko dana kad su u polufinalu nadmašile Trešnjevku i ušle u finale (prvu utakmicu izgubile 50:87) s Medveščakom.

Je li to postignuće samo po sebi velika stvar? Sve je relativno. U odnosu na činjenicu da Zadar nikad prije nije bio u finalu – jest. Pisat će u analima da je Zadar bio sudionik niza utakmica poslije kojih će jedna ekipa ponijeti pobjednički pokal. Zato curama treba odati priznanje, napravile su maksimum.

No, medalja ima i drugu stranu. Poslije Medveščaka, koji je u osnovnom dijelu imao 20 – 0, druga najbolja ekipa Kvarner – raspala se. Nekoliko kola prije kraja ligaškoga dijela. Nestala s lica zemlje zadržavši samo nominalno plasman na 5. mjesto jer se skupilo negativnih bodova. Sigurno za tu posljedicu postoje i razlozi, no ona je (posljedica) dovela i do toga da se Zadar na ljestvici ‘pomaknuo’ pa je u polufinalu imao za suparnice Trešnjevku. No, ne treba biti odveć sitničav, nije Zadar odgovoran za stanje u Kvarneru, itd.

Kako god, Zadranke su olakotnu okolnost imale i prije doigravanja u obliku pada opće kvalitete hrvatske ženske košarke. U godinama kad ta kvaliteta bijaše viša, kad bijaše više izjednačenih ekipa, bijaše drugačije, teško da se moglo i do polufinala. Opet, nije Zadar odgovoran za taj pad kvalitete, ali tu je činjenicu nemoguće zaobići u kontekstu plasmana u finale doigravanja. Nitko, naravno, ne kani podcijeniti ostvarenja ŽKK Zadar, ali potrebno je biti realan, ne nekontrolirano zapadati u euforiju. Najbolje će biti ako se trezveno u Zadru na dnevni red stavi ženska košarka i objektivnom raščlambom dođe do zaključka o tomu što dalje treba raditi. Koliko djevojčica, uopće, se bavi košarkom? Koliko od njih baš u klubu? I treba li i hoće li moći ŽKK Zadar koliko sutra postati konstanta u vrhu domaće ženske košarke. Pričica o 400 – injak gledatelja na jednoj polufinalnoj (Trešnjevka) utakmici zvuči privlačno, ali riječ je bila samo o – iznimci.

S druge strane, nekoliko metara dalje, u velikoj dvorani stoluju košarkaši Zadra. U Šibeniku su u subotu došli (tek) do pete pobjede u Ligi za prvaka, dok je Zagreb istodobno doživio peti poraz (hvala Kvarneru 2010) pa je momčad Ante Nazora nešto bliže željenom trećem mjestu. Rezultatski propadi (Kvarner 2010, Zagreb, Gorica) u Ligi za prvaka bili su, s pravom, uzrokom ljutnje mnogoga navijača, no muška je košarka ipak drugačija priča od ženske pa je bitku što ju Nazorova momčad vodi za najmanje treće mjesto nezgodno uspoređivati s ad hoc pojavom euforije oko jedne utakmice ŽKK Zadar. Ako ništa, kvaliteta u Ligi za prvaka na znatno je višoj razini nego u doigravanju košarkašica.

No, za KK Zadar vrijedi donekle slično što i za ŽKK Zadar – kakva će im biti budućnost? Za KK Zadar uvijek će se naći poneka kuna, za ŽKK Zadar tek za minimum potreba. Ali, jedan i drugi subjekt itekako trebaju zaviriti u mlađe kategorije i upitati se zašto nisu radili dovoljno na svojoj supstanci. Dovoljno da već sutra imaju gotove igrače/igračice, spremne za prvu momčad/ekipu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...