Znate li da sami možete napraviti svoj omekšivač? Evo i kako!

Vjerojatno ste već čuli kako je običan bijeli alkoholni ocat savršena zamjena za kupovni omekšivač jer vašem rublju daje svježinu, ističući miris deterdženta, dok njegov miris u postupku pranje u potpunosti nestane, piše Zadovoljna.hr

Želite li napraviti originalno sredstvo za omekšavanje tkanine, ocat će vam poslužiti kao ključni sastojak. Treba napomenuti kako nikako ne smijete miješati ocat i izbjeljivač jer ta kombinacija može izazvati nastanak otrovnih para.

Otkrivamo vam 3 formule za originalne i štedljive omekšivače iz vaše kućne radionice:

Domaći omekšivač s regeneratorom za kosu
Sastojci:
1 šalica regeneratora za kosu
3 šalice tople vode
1- ½ šalice bijelog destiliranog octa

Postupak:
Stavite šalicu regeneratora (za ovu svrhu ne trošite skupe regeneratore!) u veću posudu i postepeno dodajte toplu vodu miješajući sve dok se sastojci dobro ne prožmu. Zatim ulijte ocat. Držite mješavinu u zatvorenoj posudi te koristite ¼ šalice za svako pranje.

Obični ocat u ulozi omekšivača
Sastojci:
Bijeli destilirani ocat
eterično ulje po želji

Postupak:
U pretinac za omekšivač u vašoj perilici rublja ulijte ¼ šalice bijelog destiliranog octa za jedno ispiranje. Octu možete po želji dodati i omiljeno eterično ulje – nakapajte jednu do dvije kapi u šalicu octa i pohranite u posudu s čvrstim poklopcem.

Domaći omekšivač s octom i sodom bikarbonom
Sastojci:
2 šalice tople vode
1 šalica sode bikarbone
1 šalica bijelog destiliranog octa

Postupak:
U posudi promiješajte toplu vodu i sodu bikarbonu. Polako dodajte ocat. Pojavit će se mjehurići. Nakon što ste dobro promiješali sve sastojke, pohranite tekućinu u posudu s čvrstim poklopcem te je protresite prije svake uporabe. Upotrijebite ¼ šalice za svako ispiranje u perilici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...