Župan Zrilić: “Naša županija u samom je vrhu po transparentnosti rada”

Sa zadarskim županom, Stipom Zrilićem, razgovarali smo o primjeni načela upravljanja kvalitetom u svakodnevnom radu Županije i sudjelovanju građana u donošenju odluka.

Župan Zadarske županije, objašnjava rezultate uvođenja norme EN ISO 9001:2008
u poslovanje županije te ističe zadovoljstvo aktivnošću građana u radu upravnih tijela.

Koje mjere i programe jačanja odgovornosti i transparentnosti u radu predstavničkih i izvršnih tijela na području Zadarske županije smatrate najbitnijima?

Kroz proces uvođenja norme EN ISO 9001:2008 u poslovanje Zadarske županije uređen je sustav upravljanja kvalitetom te je tako postignuta kvalitetna razina transparentnosti rada, usmjerena ne samo na poslovni proces već posebno na kvalitetnije rješavanje zahtjeva i usluge građanima. Od certificiranja do danas, već drugi nadzor certifikata potvrđuje da se, primjenjujući načela upravljanja kvalitetom u svakodnevnom radu i postupanju, naši djelatnici trude biti na usluzi žiteljima. Optimizirajući razinu usluga te rješavajući zahtjeve korisnika što jednostavnije i učinkovitije, svakako podižemo razinu odgovornosti u trošenju novca poreznih obveznika, i to na dobrobit svih građana.

Analiza zadovoljstva stranaka, koja se godišnje provodi, ukazuje na uspješ-
nost i transparentnost poslovanja jer ne bilježimo primjedbe na rad upravnih odjela, već se u najvećem dijelu odnose na poslove koji nisu u nadležnosti Zadarske županije.

Osim toga tu je potpuno i pravodobno objavljivanje svih relevantnih fiskalnih informacija na sustavan način, postojanje jasnog i otvorenog pravnog okvira za fiskalno upravljanje, kao i pridržavanje unaprijed utvrđenih rokova i definiranih mjera i ciljeva postavljenih u Županijskoj razvojnoj strategiji, a sve uvažavajući makroekonomske i fiskalne politike na razini države. Držeći se ovih standarda, javnost ima dostupne opsežne
informacije u pravo vrijeme i o prošlim, sadašnjim i budućim fiskalnim aktivnostima kao i o mogućim fiskalnim rizicima.

Koliko, prema vašim saznanjima, građani posjeduju svijest o transparentnosti? Na koji način dajete mogućnost građanima da se uključen u sustav informiranja o Županiji?

Sve odluke se donose javno na kolegiju župana, prethodno su nacrti odluka objavljeni na mrežnoj stranici, a omogućeno je i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću kao posebna stavka na stranici. Naša službena mrežna stranica točka je na kojoj se objavljuju sve aktivnosti, društvena mreža Facebook je ažurirana svakodnevno i putem te mreže uspjeli smo se približiti mlađoj populaciji. Otvorena je mogućnost primjedbi na rad uz obvezu upravnih odjela na žurni odgovor ili upute za daljnje postupanje ako nije naša nadležnost, telefonski brojevi i e-mailovi svih pročelnika i djelatnika su javno objavljeni, a sukladno komunikacijskom planu usmjerena je suradnja upravnih odjela s ciljanom javnošću.

Važno je ponovno spomenuti savjetovanje sa zainteresiranom javnošću jer je to način da prilikom donošenja odluka koje se tiču šire javnosti omogućujemo građanima aktivno sudjelovanje svojim komentarima i prijedlozima. Prijedlozi primljeni u postupku savjetovanja razmatraju se u nadležnom odjelu te nakon toga prihvaćaju ili ne prihvaćaju uz obrazloženje.

Zadarska županija je prema Istraživanju Instituta za javne financije ‘Transparentnost proračuna lokalnih jedinica’ u vrhu transparentnih županija. Koji standardi transparentnog upravljanja su posebno aktivni u vašoj županiji?

Istraživanje Instituta za javne financije pokazalo je da smo u samom vrhu
transparentnih županija. S obzirom da transparentnost označava vidljivost i dostupnost javnosti, vrlo smo zadovoljni što je naš rad rezultirao kvalitetnim pomakom i približavanjem građanima. U promatranom razdoblju imali smo pravovremeno objavljeno Godišnje izvršenje proračuna za 2013., Polugodišnje izvršenje proračuna za 2014., Prijedlog proračuna i izglasani proračun za 2015., a objavili smo i razumljiv i lako čitljiv Kratki vodič kroz proračun za građane za 2015. godinu. Sve ovo rezultat je zalaganja marljivih i odgovornih pojedinaca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...