7. Međunarodni festival čipke u Pagu od 17. do 19. lipnja

Od 17. do 19. lipnja Pag je domaćin 7. Međunarodnog festivala čipke koji se ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te Ministarstva kulture RH, Ministarstva turizma RH, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije.

Festival započinje u petak, 17. lipnja promenadnim koncertom Gradske glazbe Pag nakon čega slijedi svečano otvaranje u 20.00 sati na Trgu Petra Krešimira IV. Nakon otvaranja slijedi razgledavanje izložbi, koncert ženske klape Peružini i posebna atrakcija ovogodišnjeg festivala hologram “Čarolija Paga” koji će se prikazivati kroz sve tri festivalske večeri na Trgu Petra Krešimira IV. Posjetitelji će moći uživati u ljepoti paške čipke i nošnje prikazanu na posebno atraktivan način na vodenom zidu u 3D projekciji što će svakako izazvati divljenje posjetitelja.

Na ovogodišnjem festivalu čipke čipkarsko umijeće predstavljaju čipkarice iz Češke, Italije, Mađarske, Poljske, Rusije, Slovačke, Švicarske i Hrvatske.

Domaćini su priredili nekoliko izložbenih prostora u staroj gradskoj jezgri Paga – u Kneževom dvoru će se moći razgledati izložbe zemalja sudionica. Tu je i Galerija paške čipke, zatim jedinstvena izložba u benediktinskom samostanu Sv. Margarite dok će se bogatstvo crkvenog ruha prikazati u Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja. U crkvi Sv. Jurja bit će postavljena fotografije starih paških čipkarica Foto kluba Pagu pod nazivom “Ruke moje nane”. Ljepota paške narodne nošnje i paškog etno bogatstva moći će se vidjeti u Etno kući KUD-a Družina.

U subotu, 18. lipnja na Trgu Petra Krešimira IV nastupit će KUD Družina iz Paga te će se u staroj gradskoj jezgri održati program „Stara paška ulica” koji prikazuje život u gradu Pagu do sredine 20. stoljeća. Članovi udruge „Paška alka“ odjeveni u odjeću kakva se nosila tijekom toga doba prikazuju šivanje čipke, pripemu dote, igranje tombole, pretakanje vina, pripemu hrane itd.

Kao i prve festivalske večeri, uslijedit će hologram Čarolija Paga.

U subotu, jutarnjim satima, od 10.00 u atriju Kneževog dvora održat će se radionica izrade čipke Moji prvi punti.

U nedjelju, 19. lipnja izložbe će biti otvorene za razgledavanje, a u 19.00 sati uslijedit će koncert Gradske glazbe Pag te će se potom dodijeliti zahvalnice sudionicama festivala.

U atriju Kneževog dvora održat će se koncert kvarteta Giovacchino i posljedni dan prikazivanja holograma Čarolija Pag čime završava ovogodišnji 7. Međunarodni festival čipke

Paška čipka nadaleko je cijenjena i prepoznatljiva po ljepoti uzoraka, ali i po kvaliteti, načinu i višestoljetnoj tradiciji izrade. Čipka se u Pagu šiva od kraja 15. stoljeća za potrebe crkvenog liturgijskog ruha, a zbog svoje vrijednosti i ljepote, priznata je kao nematerijalna kulturna baština od strane UNESCO-a. Međunarodni festival čipke pokrenut je upravo povodom uvrštavanja paške čipke na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Festival je tradicionalni dio raznovrsne turističke ponude grada Paga, ali i cijele regije, te značajno doprinosi prepoznavanju Paga kao mjesta bogate kulture i tradicije. Festival , posvećen ljepoti i tradiciji paške čipke organiziraju Grad Pag, Turistička zajednica grada Paga i Udruga paških čipkarica Frane Budak, a sponzor ovogodišnjeg festivala je Erste banka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...