8 godina od Lukine smrti; Nasilje ne jenjava, zadarska policija jednom mjesečno intervenira u tučnjavi maloljetnika

Prije osam godina napustio nas je Luka Ritz, danas simbol borbe protiv uličnog nasilja. Bezbrižan izlazak u grad pretvorio se u noćnu moru njegovih najbližih. Zauvijek se ugasio jedan mladi, perspektivni život. Nevine i nekonfliktne osobe.

Luka se s prijateljem vraćao kući kad su ga na autobusnom stajalištu na Mostu slobode, bez ikakvog razloga, nasilnici brutalno pretukli. Preminuo je od posljedica unutarnjeg krvarenja dva tjedna nakon nemilog događaja.

Luka Ritz je posmrtno odlikovan nagradom Ponos Hrvatske.

Lukina prerana smrt trebala nas je naučiti koliko je važno stvoriti čvrste institucionalne i društvene okvire za suzbijanje maloljetničkog, vršnjačkog nasilja. Jesmo li uspjeli?

Prema podacima iz PU zadarske policijski dužnosnici barem jednom mjesečno interveniraju prilikom maloljetničke tučnjave. Ukoliko uzmemo u obzir da se većina nasilja ne prijavljuje te da osim “obračuna šakama” u isto spadaju guranje, šamaranje, čupanje, pljuvanje…kao i ono verbalno; vrijeđanje, širenje glasina, zadirkivanje, ismijavanje… nasilje među tinejdžerima je znatno raširenije.

U prvih pet mjeseci na području Policijske uprave zadarske, evidentirano je 57 događaja tučnjava, za koje je prijavljeno 95 počinitelja, od čega je 5 maloljetnika, kažu iz PU zadarske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...