Čačić je dosljedan i teško će za današnju utakmicu sa Češkom promijeniti početnu postavu

Mala je vjerojatnost da će Ante Čačić značajno izmijeniti početni sastav za današnju (18) utakmicu sa Česima u odnosu na prethodnu s Turskom. Danima se u javnosti, što od laika, što od struke, moglo slušati kako Darijo Srna poslije očeve smrti i pokopa nije na psihičkoj razini koja je nužna za nastup u važnoj utakmici. Moglo se slušati i kako bi bilo dobro u prvi sastav uvrstiti Šimu Vrsaljka, Zadranina koji je novi igrač Atletico Madrida. Ili, kako Marijan Badelj nije za početnu postavu nego netko drugi…

Čačić je još u svojim ranim i uspješnim trenerskim danima u Zadru (tada NK Zadarkomerc) iskazivao kontinuitet u svom odlučivanju glede početnoga sastava i uopće o momčadi, a sigurno nije od onih koji bi pod impresijom opće halabuke u javnosti išao nešto mijenjati. Ako se govori o Dariju Srni, kapetanu, onda je dovoljno reći da je on institucija (i) u današnjoj selekciji Vatrenih (kao što je institucija u Šahtaru već 12 godina), te da bi, bez obzira na sve što se događalo zadnjih dana, Čačić njegovim izostavljanjem otvorio neke pukotine u psihofizičkom momčadskom profilu. A to bi, dakako, bio nepotreban rizik čemu Čačić nije sklon o čemu svjedoče i njegove riječi da je Srna posve spreman za nastup. Uostalom, glede Srne, pa i bilo kojega drugoga igrača, Čačić uvijek ima vremena intervenirati tijekom utakmice. Logično je, stoga, očekivati da će Čačić biti dosljedan i da će, ne dogodi li se nešto dramatično zadnjih sati, sa Češkom zaigrati istovjetna početna postava kao s Turskom.

U najavi, pak, današnje utakmice Čačić je pokazao i da nije podlegao euforiji. Iako glasila i javnost naveliko razglabaju o tomu da je u češkoj postavi nekoliko ‘posebno opasnih pojedinaca’ (navodeći pri tom imena Cecha, Krejčija, Rosickyja, Plašila…), Čačić je jednostavnom tvrdnjom da Česi svoj forte grade i održavaju kao momčad još jednom svojim izabranicima poručio da i oni i trebaju i mogu biti samo – momčad. Pojednostavljeno, sve što napravi, na primjer, Luka Modrić, primarno treba biti u službi momčadi i u cilju pozitivnoga rezultata.

Današnja druga utakmica u skupini pokazat će i koliko je Hrvatska sazrela u prošlih nekoliko dana. Ne treba smetnuti s uma da turnirski način natjecanja iziskuje najprije pozitivan rezultat što samo po sebi ne znači da je lijepa igra ‘zabranjena’, ali preko svega će se lakše preći ako Hrvatska pobijedi. Njezina nominalna kvaliteta u odnosu na suparničku superiorna je, ali uvijek je dobro imati na umu da se nikad nije pokazalo da je ugodno kad su oči veće od želuca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...