Apple predstavio softverske novitete: Novi macOS, iOS, watchOS i tvOS

Apple je, već tradicionalno, u San Franciscu predstavio svoje softverske novitete. Ova je godina posebno značajna za Apple jer se “pozdravlja” s već godinama uhodanim nazivima za svoje operativne sustave.

macOS Sierra

Tako, primjerice, OS X umjesto prirodno slijedne nadogradnje na verziju 10.12, postaje macOS Sierra. Značajna nadogradnja po cijelom nizu parametara, no oni najvažniji su svakako znatno ubrzanje arhitekture samog operativnog sustava, integracija Siri usluge ali i cijeli niz alata i dodataka za ugodniji rad, ali i uštedu diskovnog prostora i praktičnosti prilikom rada u okružju s više otvorenih prozora.

Apple je svoju Apple Pay uslugu ove godine integrirao i na macOS, zaokruživši tako paletu uređaja kojima se može plaćati. Naravno, u nekim drugim zemljama svijeta, ne u Hrvatskoj. Barem ne još.

Od noviteta koje su “ubacili” u posljednju verziju iOS-a, onu značajnog broja 10, teško je izdvojiti koji je najvažniji. Sam Apple naglasak je stavio na poboljšanoj Siri, na unaprijeđenim Porukama, Mapama i cijelom nizu drugih aplikacija.

iOS 10

Od “desetke” na početnom ekranu dočekat će vas aplikacija Kuća (eng. Home) namijenjena upravljanju svih vaših pametnih gadgeta unutar pametne kuće. No, opet, kome u našoj zemlji to treba – osim onih nekoliko entuzijasta koji su u Ikei kupili Philips žarulju pa se igraju kad nemaju pametnijeg posla.

Kako je većina opcija iOS-a sada otvorena razvijateljima, možda najznačajnija opcija koju će korisnici s veseljem dočekati su notifikacije kada vas netko poziva VoIP aplikacijama, poput WhatsAppa. Pozivi više neće iskočiti kao notifikacija, već će se prikazivati kao i oni koje primate putem nativne Telefon aplikacije.

iOS 10 fotke

Možda najkorištenija usluga na mobilnim telefonima danas – kamera, u “desetki” je značajno nadograđena. Ne megapikselima, već opcijama koji korisnici vole. Od automatskog grupiranja (mapiranja) korisničkih fotografija po, primjerice, događajima, lokacijama i ostalim sitnicama, “desetka” po prvi put donosi prepoznavanje lica kako bi napravila albume s vama najdražim osobama.

Apple, koji je do sada kaskao za Samsung-om, LG-em ili nekim trećim proizvođačima koji su u svoja korisnička sučelja integrirali cijelu hrpu pomalo dječjih opcija, poput šarenih pozadina, mačića koji se lickaju, prstom nacrtanih srčeka kako kucaju u ritmu kakvih bongo bubnjeva ili emotikona vaše najdraže prijateljice koja je prava diva – više ne zaostaje. Cijeli iOS uz poseban naglasak na Poruke sada je obogaćen cijelim nizom zabavnih dodataka.

iOS 10 poruke

Kako je nemoguće u jednom članku obuhvatiti sve novitete s ovogodišnjeg WWDC-a, činit ćemo to u narednim danima, periodično, s najzanimljivijim novotarijama iz Apple-ovog tabora.

iOS 10 notifikacije

Dodajmo samo za kraj kako je Apple u iOS-u 10 ponovno redizajnirao cijeli sustav notifikacija i prikaza poruka, upozorenja, informacija i ostalih “pop-up” komponenti sustava. Ovo će posebno obradovati vlasnike iPhone-a 6s jer je upravo većina novih funkcija osmišljeno za 3D touch.

Evo kako to sve skupa izgleda…

Više o novotarijama u iOS-u 10 možete doznati na službenim Apple stranicama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...