Austrijanci su među vodećim ulagačima u Hrvatsku!

U tradicionalnom anonimnom online-istraživanju, koje je Austrijski ured za vanjsku trgovinu na proljeće 2016. godine proveo po 7. puta, ove godine je sudjelovalo 55 direktora austrijskih poduzeća kćeri i predstavništava u Hrvatskoj.

Austrija s više od 5,5 milijardi EUR izravnih ulaganja među vodećim je stranim ulagačima u Hrvatsku te na hrvatskom tržištu djeluje više od 650 austrijskih tvrtki i podružnica.

Iako većina ispitanih trenutnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj još uvijek ocjenjuje negativnom, u usporedbi s prethodnim istraživanjima raspoloženje ispitanika je u pogledu budućeg razvoja mnogo pozitivnije: gotovo polovica ispitanih očekuje bolji razvoj gospodarstva u 2016. godini.

Te pozitivne tendencije se prenose i na razvoj vlastitog poduzeća u Hrvatskoj, tako da većina ispitanih očekuju rast prihoda i dobiti te općenito bolje rezultate svoje tvrtke u nadolazećem razdoblju. Istovremeno, zadovoljstvo gospodarskim uvjetima na hrvatskom tržištu još je uvijek vrlo nisko: mnogo prostora za napredak ispitanici vide prije svega na području procedura odobrenja, u javnoj upravi, pravosuđu, poreznom sustavu, zakonodavstvu i disciplini plaćanja. S druge strane, poslodavci pozitivno ocjenjuju kvalitetu i motivaciju radne snage, kvalitetu lokalnih dobavljača, troškove energije i infrastrukturu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...