Današnji Perivoj Vladimira Nazora podigao je 1888. Dragutin Blažeković, dalmatinski namjesnik

Sredinom 16. stoljeća mletačka je vlast odlučila porušiti tadašnje istočno predgrađe Varoš. Prostor je iskorišten za podizanje vojnih objekata pod imenom Forte, a danas na prostoru Perivoja Vladimira Nazora nalazimo neke od objekata, poput dijela manje vojarne koja služi tvrtki Nasadi, te jedne nekad velike, podignute na mjestu prethodne manje vojarne, u kojoj je nekoliko srednjih škola. U veoma dobrom stanju je i cisterna što je podignuta 1659. i ima bunarsku krunu s krilatim lavom. Tijekom stoljeća u brojnim zahvatima utvrda Forte dobila je i podzemni dio, niz povezanih hodnika dužinom cijeloga oboda.

Perivoj je nastao 1888. za što se najviše zalagao onodobni namjesnik Dragutin Blažeković. Dvije godine poslije dolaska u Zadar gdje je djelovao do 1890. Blažeković se pobrinuo za nacrt, te za materijal i sve ostalo. Zabilježeno je kako je gotovo svakodnevno nadzirao sve radove i to do trenutka dok nije svojevoljno otišao iz Zadra u mirovinu. Umro je 1893. u Celovecu. Gradske vlasti perivoju su dale njegovo ime, premda se on tomu protivio, ali zasluge su njegove bile velike.

Današnji izgled i sadržaj perivoja jednim su dijelom još iz Blažekovićeva vremena, a postupni zahvati doveli su do otvaranja sjevernih vrata, do izgradnje maloga ribnjaka, te do postavljanja Blažekovićeve biste, kao i jedne biste Franje Josipa. Obje su uklonjene u doba talijanske okupacije i vlasti nad Zadrom. U 2. svj. ratu bilo je još nekih zahvata, no perivoj je u dobroj mjeri sačuvan, a poslije 2. svj. rata, te poslije osamostaljenja i neovisnosti RH i kvalitetno održavan. Godine 1968. perivoj je uvršten u kategoriju spomenik vrtne arhitekture.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...