Deset vježbi za um koje će vas učiniti pametnijima

Mozak se, baš kao i mišići, jača vježbanjem. Vježbe uključuju svih pet osjetila, vid, sluh, dodir, njuh i okus. Redovito vježbanje osjetila stimulira razvoj novh neuronskih spojeva u različitim dijelovima mozga, jača živčane stanice i poboljšava pamćenje. Donosimo deset takvih vježbi.

1. Zube perite drugom rukom

Znanstvene studije pokazuju da korištenje nedominantne hemisfere u mozgu rezultira brzim i značajnim širenjem kortikalne površine. Upravo to ostvarujete pranjem zuba rukom kojom to inače ne biste radili. Osim toga, vježbu možete dodatno oplemeniti, pa i pastu za zube otvorite i stavite na četkicu istom tom rukom.

2. Tuširajte se zatvorenih očiju

Taktilni osjeti aktiviraju različite dijelove mozga. Rukama se osjete različite teksture tijela i kože, koje su očima nevidljive. To se događa zahvaljujući živčanim završecima na rukama koji šalju signale mozgu kad dotičemo kožu.

3. Promijenite svoju uobičajenu jutarnju rutinu

Studije mozga dokazale su da promjena uobičajenoga rasporeda povećava debljinu moždane kore i poboljšava aktivnost mozga. I male promjene dovoljne su da bi se obavila ova vježba, poput odlaska na posao drugim putem ili oblačenja nakon doručka ili obrnuto.

4. Neke predmete u stanu okrenite naopako

Kad gledamo stvari koje su ispravno postavljene, naša lijeva hemisfera jednostavno shvaća što se događa, prebacujući pozornost na nešto drugo. Međutim, ukoliko se poznati predmeti preokrenu, radi desna hemisfera mozga, zbog koje obraćamo više pozornosti na stvari koje gledamo.

5. Promijenite ustaljeni raspored sjedenja

U većini obitelji svaki član ima svoje mjesto za stolom. Međutim, naš mozak potrebno je iznenaditi s vremena na vrijeme, kako bi se razvijao.

6. Udahnite nove arome

Vjerojatno se ne sjećate na koji ste način naučili povezivati miris kave s početkom novoga dana. Spajanje neobičnih aroma, poput, primjerice, vanilije, cimeta ili mente, s bilo kojom aktivnošću pomoći će mozgu stvoriti nove živčane spojeve. Ekstrakt svoje omiljene arome držite cijeli tjedan pokraj kreveta. Udahnite ga čim otvorite oči.

7. Otvorite prozor na autu

Hipokampus je dio mozga zadužen za pamćenje. Uspomene će vam biti življe ukoliko uključuju mirise, zvukove i oblike. Pokušajte, stoga, prepoznati nove mirise i zvukove na putu do, primjerice, posla i to tako što ćete imati otvoren prozor na automobilu.

8. Proučavajte proizvode u trgovini

U većini je supermarketa najprodavanija roba postavljena na razini očiju. Upravo zato na mnoge stvari tijekom kupovine i ne obraćate pozornost. Stoga sljedeći put kad budete obavljali kupovinu obratite pozornost na sve police. Na taj način vježbate i mozak.

9. Više komunicirajte tijekom dana

Znanstvene su studije više puta pokazale da nedostatak komunikacije ozbiljno utječe na sveukupne kognitivne sposobnosti, stoga iskoristite svaku priliku za razgovor.

10. Čitajte na drugačiji način

Čitanjem ili slušanjem drugih ljudi aktiviramo različite dijelove mozga. Osim toga, naš mozak različito radi ukoliko čitamo naglas ili potiho, piše N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...