Europa natjerala Talijane da u jednoj regiji posijeku sve masline – presedan opasan i za Hrvatsku!

Europska komisija može tražiti od zemalja Europske unije da posijeku stabla maslina kako bi se zaustavilo širenje bakterije Xylella fastidiosa, presudio je europski sud pravde, odbacivši time priziv Italije na nalog Bruxellesa.

Sporni je nalog Komisije stupio na snagu u regiji Apuliji prošle godine ali ga je tamošnji regionalni sud suspendirao, osporavajući odgovarajuću europsku direktivu. Pritom je državni tužitelj u toj regiji prošle godine sekvestrirao 2.000 stabala maslina koja su trebala biti posječena i pokrenuo istragu protiv 10 osoba zbog neprimjerenog postupanja u slučaju zaraze. Istraga je još u toku.

U četvrtak je Europski sud u pisanoj presudi utvrdio da je uklanjanje zaraženih i naizgled zdravih stabala u njihovoj blizini nužno kako bi se zaustavilo širenje bakterije koju prenose leteći kukci.

Guverner Apulije Michele Emiliano kazao je da se želi sastati s europskim vlastima kako bi raspravili o isplati naknade maslinarima pogođenim “drastičnim mjerama koje bi mogle imati nezamislive posljedice po naš krajolik i naše gospodarstvo”.

U priopćenju Emiliano dodaje i da traži “plan zaštite za naše nezamjenjivo šumsko blago, počevši s višestoljetnim stablima maslina”.

Zaraza bakterijom X. fastidiosa dijagnosticirana je u Apuliji 2013. godine i to je bio prvi takav slučaj u Europi. Kasnije se bakterija proširila na sjever, poharavši urod maslina u cijeloj Italiji.

Iako uzročno-posljedična veza između bakterije i naprasnog sušenja pojedinih stabala maslina u Italiji nije nepobitno dokazana, postoji “snažna korelacija” koja opravdava sječu stabala, presudio je europski sud.

Čelnik euroskeptične stranke Lega Nord (Sjeverna Liga) Matteo Salvini oštro je kritizirao presudu, uspoređujući Europsku uniju sa Sovjetskim Savezom. “Hoće li sljedeći nalog biti sječa svih vinograda u Chiantiju ili Venetu?”, pitao je Salvini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...