Fanita, Roda: “Djeca nam bubaju činjenice koje ne znaju povezati pa na tržište rada dolaze nespremni!”

Veliki prosvjedi kojim se podupire kurikularna reforma održava se danas u 18 sati diljem Hrvatske. Za onaj zadarski na Narodnom trgu, barem sudeći prema aktivnosti udruge Roda, sve je spremno.

Njezina voditeljica Fanita Kukuljica kaže nam kako očekuje dobar odaziv i ono najvažnije pozitivan završetak ove priče.

Nažalost, najavljuje se kiša, ali da dođe i polovina ljudi od ukupno najavljenih bit ćemo zadovoljni. Važno je naglasiti da ovaj prosvjed nije stranački, samo želimo da kurikularna reforma ide dalje jer ispaštaju naša djeca! Ne treba se pribojavati promjena. Nema tog zakona ili dokumenta na svijetu koji nije doživio promjenu, pa zašto onda ne bi i školski program s kojim evidentno nešto nije u redu, kaže Kukuljica.

A zašto danas izlazimo na ulice? Za učinkovitiji sustav odgoja i obrazovanja koji će učenicima omogućiti smislenije obrazovanje, prilagođeno njihovim interesima i svakodnevnom životu, a učiteljima dati veću autonomiju i omogućiti kreativniji rad.

Naša djeca prolaze jako puno gradiva, roditelji u želji za boljim ocjenama mnogo ulažu u repeticije, a na kraju rezultati su poražavajući. Zašto? Jer učenici nagomilane činjenice teško mogu povezati i sve se svodi na mehaničko učenje. Kao takvi iz škola izlaze potpuno nespremni za tržište rada, kaže Kukuljica.prosvjed zadar 2prosvjed zadar3

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...