Genijalni Ivan Perišić, sjajni Nikola Kalinić, odlični Danijel Subašić… Ma, cijela Hrvatska je bila – fantastična!!!

Dakle, bila je to velika priča. Španjolska je vodila 1:0, imala je i kazneni udarac za 2:1, ali je na koncu Hrvatska došla do 2:1!!! Tri uskličnika su nužnost.

Hrvatska je počela bez petorice standardnih, bio je to manevar Ante Čačića usmjeren prema a) poštedi nekih igrača; te b) stvaranju stanovite doze iznenađenje kod suparnika. Čačić je bio u pravu, uspio je i pod a i pod b. Iako, početak je sugerirao raslojenost hrvatske obrane što je povremeno izgledalo kao gruda koja će se pretvoriti u prijeteću lavinu. Bilo je malo nesklapnosti, Španjolci su lako pronalazili pukotine i srećom, da srećom! – samo su jednom pogodili za onih svojih 1:0.

No, kako je vrijeme odmicalo, Hrvatska je spajala linije, učvršćivala točke i korak po korak dolazila do one razine igre koja je jamčila da će prije ili poslije doći trenutak kad će popustiti opreznost kod suparnika, kad će doći trenutak za realizaciju prilika. Jer, prilika je bilo, Kalinić i Rakitić u prvom poluvremenu već su bili načeli De Geu, a kad je u drugom poluvremenu postalo razvidno da će dominacija Španjolaca u kontroli lopte i njihovo toliko opjevano točno dodavanje doći na silaznu putanju.

Zbile se točno tako, agresivni Vrsaljko donio je loptu u suparničku polovicu, Perišić kao u priči izigrao čuvara i vrhunski ubacio za Kalinića, lagani njegov okret noge, stopalo na pravom mjestu i još bitnije – lopta na pravom mjestu, u mreži! Španjolska je potom, začudo, malo izgubila korak i premda je dobila izvrsnu priliku za vodstvo, kazneni udarac, u tomu ih je malo ‘zasmetao’ koncentrirani Subašić. Obranio je Ramosu kazneni udarac i tako pojačao silu uzgona na čemu je Hrvatska igrala do kraja.

Odlična obrana, pokretljiva, koncentrirana i pravodobna, iznervirala je Španjolce a nevjerojatni Perišić još je jednom dočekao trenutak za demonstraciju velemajstorske razine. On i Kalinić (kakav tandem!!!) sredili su suparničku obranu, na lopti je zadnji bio Perišić i preciznim je udarcem malo i ponizio velikoga De Geu.

Kakav rasplet, a zadnje minute Hrvatska je sačuvala vodstvo, prvo mjesto u skupini i plasman u sljedeći krug gdje će igrati s jednom od trećeplasiranih reprezentacija iz skupina B, E ili F.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...