Hrvatskoj reprezentaciji prije prve utakmice poželimo samo jedno – budite Vatreni!

Tek će se prije početka (15 sati) utakmice vidjeti je li Ante Čačić dan prije suparnicima (Turskoj) i javnosti ‘podmetnuo’ neka kriva imena kad je riječ o početnom sastavu. No, bilo ovako, bilo onako, Hrvatska i Turska imaju odigrati utakmicu koja bi, kad se sve završi u skupini, mogla imati znatan utjecaj na plasman.

Opća očekivanja hrvatskoga navijača svedena su na samo jedno ‘rješenje’ – na pobjedu! Do željena tri boda i u aktualnom modelu ovoga turnira do jakog odskoka prema drugom krugu Hrvatska neće moći tek tako. Ante Čačić oslonit će se na kombinaciju u kojoj će srednji red Modrić – Badelj – Rakitić činiti jezgru, dok će preko bokova Srne i Strinića nastojati dobiti ‘širokopojasno pojačalo’  s funkcijama znatne kreacije i ubojite prodornosti na desnu i na lijevu stranu suparničke obrane kako bi se Mandžukić u vrhu napada, te Perišić i Brozović lakše kretali u blizini turskoga kaznenoga prostora.

Koliko će uspješna biti možebitna ‘križanja’, koliko duboko će u suparničko obrambeno tkivo ulaziti Rakitić, te Modrić i Badelj, koliko će Hrvatska imati opasan šut s distance… sve će se to vidjeti danas, a dobrim će dijelom ovisiti i o djelotvornosti turske družine. Naravno da će suparnici napadati na svoj način, tu se dosta očekuje od hitroga i spretnoga Turana koji će stremiti prema Srni (zato neki prije utakmice misle da bi Vrsaljko bio bolje rješenje od veterana i kapetana), dok će nadasve iskusni Yilmaz kao najistureniji igrač prema hrvatskim vratima (Subašić) imati zahtjevne dvoboje s našim stoperima, Vidom i Ćorlukom.

Nominalno, Ante Čačić ima bolja rješenja s klupe od kolege Fatiha Terima, moći će uvijek posegnuti za nekim (Pjaca, Vrsaljko, Kalinić…) igračem koji bi, po naravi raspleta situacije, mogao popraviti određenu liniju, pokrpati neku rupu ili unijeti novu dimenziju. Naravno da su svi razgovori i sva predviđanja samo teorijske naravi, a od velike važnosti na terenu bit će i to kako će se koja momčad prilagoditi na možebitne specifične situacije, koliko će biti koncentrirana i stabilna, koliko racionalna i koliko će, na kraju, imati energije za ostvarenje cijeloga plana ili njegova najvećega dijela.

Prvi dani Eura 2016. pokazali su da iznenađenja nisu isključena (Wales – Slovačka 2:1, Engleska – Rusija 1:1), ujedno davši naznaku da je model natjecanja ‘pogođen’ u kontekstu povećanja doze neizvjesnosti i uzbudljivost i s aspekta plasmana u sljedeći krug.

Na koncu, Hrvatskoj poželimo i ovo – budite Vatreni!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...