Kako je drug Stipe iz Kotarskog komiteta KPH-a ‘dopisničarstvu’ podučavao druga Gogu iz Općinskoga komiteta KPH

U hrvatskom komunističkom pokretu prije 2. svj. rata, zatim u vrijeme njegova trajanja, te jedno vrijeme poslije, sve je bilo prema uzoru ‘bratskoga’ komunizma u Sovjetskom Savezu. Tako je i u Komunističkoj partiji Hrvatske utemeljeno tijelo za agitaciju i propagandu, u razgovornom jeziku agitprop jer su komunisti, opet po uzoru na sovjetsku subraću, voljeli kratice. Golemo je polje djelovanja agitpropa, a prema djelomično sačuvanoj dokumentaciji iz Zadra i širega njegova područja, donijet ćemo neke zanimljive fragmente te službe koja je, dakako, revnosno pristupala i jednoj od najbitnijih svojih zadaća – ispiranju mozgova.

Godine 1943. Kotarski komitet KPH u Preku pisao je ‘drugarskom’ općinskom komitetu u istomu mjestu, s potpisom nekoga Stipe (konspiracija na visini) pod točkom 3. da ‘Drug Goga odgovoran Dopisničarskoj službi u toj općini neka organizira mrežu dopisništava. Toga druga Gogu, nadalje, upućuje se (doslovce) da je ‘potrebno potstreknuti sve organizacije i drugove da pišu što više o svom životu, o teroru okupatora, o raspoloženju naroda, o radu omladine, žena, djece i starijih ljudi za n. o. borbu’. Ističe se da sadržaj treba biti ‘narodnooslobodilački’. I dalje:

– Nije važno da dopisi budi stilski i gramatički izradjeni. Oni kao stvarni podatci imaju informativnu i dokumentarnu vrijednost. Dopisi imaju veću vrijednost kad su istinski preživljeni, prirodni i uvjerljivi bez fraze i naklapanja. O značenju i ulozi Dopisničke službe neka se govori po svim partijskim jedinicama, skojevskim aktivima i drugim organizacijama. Šta će se o tome napraviti organizaciono neka se javi Drug Goga neka dopise šalje na K. K. K. P. H. pod oznakom ‘Dopisnička služba’ (za druga Stipu).

Valja vjerovati da je Drug Goga u stanovitoj mjeri uspio utemeljiti dopisničku službu o čemu svjedoče i neki sačuvani primjerci različitih napisa. Njihov sadržaj otkriva da su ‘dopisničari’ pravilno shvatili naputke i zadaće. Tako, recimo, autor potpisan kao Finka Božidar (dopisnic. opcine Sali) šalje tekst u strojopisu bez akritičkih znakova pod naslovom ‘Općina Sali daruje svoje ranjene drugove’. U tekstu piše:

‘Sali. Rukovodstvom JNOF (Jedinstvena narodnooslobodilačka fronta, pr. a.) narod opcine Sali sakupio je i darovao bolnici BIOGRAD za ranjene borce slijedce stvari: vina 560 litara, pecenog vina 79 litara, rakije 85 litara, sapuna 66, 5 kg., suhih smokava 168 kg., rogaca 70 kg., bajama 8, 5 kg., maslina 70 kg., zelja 227 kg., duvana 0.80 kg., 420 lira, 12 200 kuna i 357 litara ulja.

Narod opcine je pod najgorim uvjetima za vrijeme ilegalnog rada i fasisticke tiranije na ovom terenu davao i pomagao svoje drugove pa ce i unapred potpomagati i sjecati se svojih drugova oslobodioca koji prolijevaju svoju neprocjenjivu krv za spas svoga naroda.’  (nastavit će se)


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...