Kako je drug Stipe iz Kotarskog komiteta KPH-a ‘dopisničarstvu’ podučavao druga Gogu iz Općinskoga komiteta KPH

U hrvatskom komunističkom pokretu prije 2. svj. rata, zatim u vrijeme njegova trajanja, te jedno vrijeme poslije, sve je bilo prema uzoru ‘bratskoga’ komunizma u Sovjetskom Savezu. Tako je i u Komunističkoj partiji Hrvatske utemeljeno tijelo za agitaciju i propagandu, u razgovornom jeziku agitprop jer su komunisti, opet po uzoru na sovjetsku subraću, voljeli kratice. Golemo je polje djelovanja agitpropa, a prema djelomično sačuvanoj dokumentaciji iz Zadra i širega njegova područja, donijet ćemo neke zanimljive fragmente te službe koja je, dakako, revnosno pristupala i jednoj od najbitnijih svojih zadaća – ispiranju mozgova.

Godine 1943. Kotarski komitet KPH u Preku pisao je ‘drugarskom’ općinskom komitetu u istomu mjestu, s potpisom nekoga Stipe (konspiracija na visini) pod točkom 3. da ‘Drug Goga odgovoran Dopisničarskoj službi u toj općini neka organizira mrežu dopisništava. Toga druga Gogu, nadalje, upućuje se (doslovce) da je ‘potrebno potstreknuti sve organizacije i drugove da pišu što više o svom životu, o teroru okupatora, o raspoloženju naroda, o radu omladine, žena, djece i starijih ljudi za n. o. borbu’. Ističe se da sadržaj treba biti ‘narodnooslobodilački’. I dalje:

– Nije važno da dopisi budi stilski i gramatički izradjeni. Oni kao stvarni podatci imaju informativnu i dokumentarnu vrijednost. Dopisi imaju veću vrijednost kad su istinski preživljeni, prirodni i uvjerljivi bez fraze i naklapanja. O značenju i ulozi Dopisničke službe neka se govori po svim partijskim jedinicama, skojevskim aktivima i drugim organizacijama. Šta će se o tome napraviti organizaciono neka se javi Drug Goga neka dopise šalje na K. K. K. P. H. pod oznakom ‘Dopisnička služba’ (za druga Stipu).

Valja vjerovati da je Drug Goga u stanovitoj mjeri uspio utemeljiti dopisničku službu o čemu svjedoče i neki sačuvani primjerci različitih napisa. Njihov sadržaj otkriva da su ‘dopisničari’ pravilno shvatili naputke i zadaće. Tako, recimo, autor potpisan kao Finka Božidar (dopisnic. opcine Sali) šalje tekst u strojopisu bez akritičkih znakova pod naslovom ‘Općina Sali daruje svoje ranjene drugove’. U tekstu piše:

‘Sali. Rukovodstvom JNOF (Jedinstvena narodnooslobodilačka fronta, pr. a.) narod opcine Sali sakupio je i darovao bolnici BIOGRAD za ranjene borce slijedce stvari: vina 560 litara, pecenog vina 79 litara, rakije 85 litara, sapuna 66, 5 kg., suhih smokava 168 kg., rogaca 70 kg., bajama 8, 5 kg., maslina 70 kg., zelja 227 kg., duvana 0.80 kg., 420 lira, 12 200 kuna i 357 litara ulja.

Narod opcine je pod najgorim uvjetima za vrijeme ilegalnog rada i fasisticke tiranije na ovom terenu davao i pomagao svoje drugove pa ce i unapred potpomagati i sjecati se svojih drugova oslobodioca koji prolijevaju svoju neprocjenjivu krv za spas svoga naroda.’  (nastavit će se)

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...