Kako se izrađuje iška keramika mogli ste doznati danas na Narodnom trgu

U petak 10. lipnja 2016. godine u vremenu od 09 do 13 sati ispred Gradske straže na Narodnom trgu održala se prezentacija izrade iške keramike, tradicionalnih lopiža, posebne vrste glinenih posuda za uporabu u kućanstvu.

Posljednji dan sajma tradicionalnih rukotvorstava Zadarske županije bio je posvećen otoku Ižu i njegovoj stoljetnoj tradiciji izrade iške keramike, koja je ne tako davno, s obzirom da je posljednji otočni lončar Predrag Petrović Pepi preminuo početkom 2015 godine, bila i njegov zaštitni znak.

Prema nalazima arheologa, u suhozidnim utvrdama Velog Iža pronađeni su komadići posuda iz terakote, a povijesni dokument iz 1530. spominje majstora za proizvodnju glinenog posuđa – Orovića zvanog Lončar. Godine 1743. spominje se Ivan Ivičin lončar. Postoji podatak da je iz Bassana – Italija, potkraj 1820-ih, na Iž došao keramičar-stručnjak želeći osuvremeniti i modernizirati tu vrstu proizvodnje otočana. Pojava lakših i profitabilnijih zanimanja nakon Drugoga svjetskog rata učinila je svoje, počeo je proces ubrzana napuštanja tradicionalne djelatnosti koja je skoro u potpunosti iščezla. Lončarstvo Velog Iža je 2013. nominirano za listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Na poticaj Narodnog muzeja Zadar, 2014. potpisana je povelja o suradnji između NMZD i Škole primijenjene umjetnosti vezana uz kontinuitet održanja iške keramike, a što je moguće jedino kroz praktično poznavanje drevnog umijeća.

Roko Brkić, bivši učenik Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, predstavio je zainteresiranima način izrade iške keramike, a neki su se čak i sami okušali u izradi iste.

Lončarska kola izradio je Frane Šunić, muzejski tehničar, iz Arheološkog muzeja Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...