Korlat vinarije Benkovac i ostala Badelova vina na turneiji po SAD-u!

Vina tvrtke Badel 1862 krenula su na veliku prekooceansku turneju. U New Yorku i Miami Beachu, u organizaciji uglednog Udruženja sommeliera SAD-a (United States Sommelier Association Miami) vinskim stručnjacima, sommelierima, uvoznicima, trgovcima na malo i industrijskim konzultantima SAD-a prezentirat će se ponuda od 16 hrvatskih, Badelovih vina.

U travnju ove godine na 16. Finger Lakes International Wine Competition 2015 u Rochesteru (treće po veličini ocjenjivanje vina u SAD-u) sva četiri vina Badela 1862 poslana na natjecanje osvojila su zlatne i srebrne medalje (Ivan Dolac Barrique berbe 2009., Korlat Merlot 2012., Korlat Syrah 2011., Dingač 50°). Odličja su izborena među 4000 prijavljenih uzoraka vina.

Posebnost ovog natjecanja, ističu u Badelu, je u tome što pored vinskih stručnjaka i sommeliera u žiriju sudjeluju i uvoznici koji svoj sud daju i o potencijalu koja ta vina imaju za američko tržište. Dodijeljena odličja zainteresirala su Udruženje sommeliera SAD-a i više uvoznika koji ističu da su nagrade s ovako jakih natjecanja veliki „magnet“ za potrošače.

Dvije velike promocije svijih vina Badel će održati 13. lipnja u Culinary institute te u Steak house Smith & Wollensky u Miamiju, a 15. lipnja u restoranu Dubrovnik u New Yorku, u organizaciji Udruženja sommeliera SAD-a. Vina će prezentirati Aleksandar Noršić član upravnog odbora United States Sommelier Association Wine School-a i enologinja Badela 1862 Tina Klepac.

Bit će promovirano 16 biranih vina koje Badel 1862 proizvodi u svojim vinarijama u Benkovcu, Daruvaru, Križevcima, te na Hvaru i Pelješcu.

Vina će kušati eminentni stručnjaci iz svijeta ugostiteljstva (chefovi, F&B manageri, Maitre’d, Sommelieri), trgovci vinima i distributeri, vlasnici vinoteka, edukatori i vlasnici vinskih škola, te vinski kritičari i novinari utjecajnih magazina poput iSante, Dining Out, navode u kompaniji. U medijskoj prezentaciji i populariziranju hrvatskih vina i Hrvatske kao prestižne turističke destinacije Badelu će pripomoći i ured Hrvatske turističke zajednice u SAD-u.

Aeksandar Noršić član upravnog odbora United States Sommelier Association Wine Schoola koji će uz Tinu Klepac prezentirati Badelova vina pojašnjava da su za Miami odabrane lokacije koje imaju vrlo značajnu ulogu i reputaciju u svojim domenama.

To su Culinary Institute of Miami, koji iz godine u godinu lansira nove chefove i buduće ugostitelje, a druga je lokacija Steak house lanac restorana Smith & Wollensky. U New Yorku se u restoranu Dubrovnik pak želi naglasiti gastronomska vrijednost Badelovih vina i njihova podatna interakcija s hranom.

Noršić ističe da su hrvatska vina još uvijek relativna nepoznanica na tržištu SAD-a.

“Namjerno sam rekao “relativna” jer je za naša vina ipak čuo određeni broj vinoljubaca koji su bolje potkovani znanjem i iskustvom (vinskim) ili su imali prilike turistički boraviti u Hrvatskoj. Ipak, za veliku većinu naša su vina još uvijek nepoznanica. Vrata tržišta SAD-a probat ćemo otvoriti plavcima i graševinom, ne zanemarujući internacionalne sorte koje su se vrlo dobro udomaćile u našim vinogradima. Cilj masterclassa je predstaviti naša vina i sorte krugu ljudi koji stvaraju ili diktiraju trendove, odnosno izravno utječu na svijest potrošača te motivirati sommeliere, chefove i f&b managere da uzmu u obzir naša vina kod kreiranja vinskih karata,” ističe Noršić.

Na sve tri lokacije predstavit će iz Vinarije Benkovac: Korlat Syrah 2010., Korlat Merlot 2012., Korlat Cabernet Sauvignon 2010., Korlat Rose 2014., Korlat Merlot Boutique 2011. Iz Vinarije Daruvar: vrhunski Daruvarski Sauvignon 2015., Daruvarska Graševina 2015., kao i kvalitetna Daruvarska Graševina 2015. S Hvara bit će predstavljena vrhunska vina Ivan Dolac 2009., Ivan Dolac Barrique 2009. te kvalitetna vina Plavac Hvar 2014. i Plavac Mediterano 2011. Vinariju Križevci predstavit će Križevačka Graševina 2015., Križevačka Graševina Barrique 2015., a Pelješac vrhunski Dingač 50° 2011. i kvalitetni Pelješac 2013.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...