KUD “Luzarica” iz Pridrage predstavljat će Zadarsku županiju na raznim manifestacijama

Na ovogodišnjoj 5. Smotri folklora Zadarske županije koja se održala u sklopu Etno dana 09. i 10. lipnja, stručno povjerenstvo istaknulo je nekoliko kulturnoumjetničkih društava koji će nastupati na različitim manifestacijama u Republici Hrvatskoj gdje će predstavljati Zadarsku županiju. Među njima se našlo i kulturnoumjetničko društvo “Luzarica” iz Pridrage.

Pridraga je ravnokotarsko mjesto udaljeno 30 kilometara od Zadra, a nalazi se jugoistočno od Novigrada. Za razliku od ostalih ravnokotarskih mjesta, Pridraga jednim svojim dijelom leži i na obali Karinskog mora što pridonosi njenoj posebnosti. Župa Pridraga ima svoga zaštitnika sv. Martina, biskupa čije ime nosi i stara župna crkva koja je spomenik kulture nulte kategorije. Na lokalitetu Manastirine ili Mijovilovac se nalazi arheološki istražena crkva šesterolisnog tlocrta posvećena Sv. Mihovilu Arhanđelu. Stanovnici Pridrage uglavnom se bave poljoprivredom, stočarstvom te turizmom koji se temelji na ponudi raznovrsnih ekoloških proizvoda i bogatoj kulturnoj baštini.

KUD “Luzarica” nastalo je 1998. godine u trenutku povratka većine mještana svojim kućama nakon Domovinskog rata. Bave se očuvanjem pridraških običaja, pjesama i plesova, te svake godine organiziraju susret KUD-ova pod nazivom “Dalmacijo, Pridragu ti ljubim”, koji se održava u sklopu “Kulturnog lita”. Pod očuvanje običaja posebno se ističe prikaz “Pridraške svadbe”, te “Badnjih običaja”. KUD aktivno sudjeluje na važnim smotrama i susretima u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, a na Državnoj smotri folklora u Koprivnici 2015. godine su osvojili treće mjesto u kategoriji izvornog folklora.

Na petoj Smotri folkora Zadarske županije KUD “Luzarica” izvelo je pjesme i plesove pridraškog kraja. Započeli su sa ženskim pivanjem, muškim pivanjem te biračkim kolom, a nakon toga su izveli kukulešće i naško kolo. Nastup su završili sa muškim pivanjem i orzanjem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...