KUD “Pakoštane” prikazalo kratku šetnju, pjevalo stare napjeve i “balalo” kolo

Na ovogodišnjoj 5. Smotri folklora Zadarske županije koja se održala u sklopu Etno dana 09. i 10. lipnja, stručno povjerenstvo istaknulo je nekoliko kulturnoumjetničkih društava koji će nastupati na različitim manifestacijama u Republici Hrvatskoj gdje će predstavljati Zadarsku županiju. Među njima se našlo i kulturnoumjetničko društvo “Pakoštane” iz Pakoštana.

Mjesto Pakoštane smjestilo se u središtu jadranske obale, između dviju voda – slatkog Vranskog jezera i slanog mora. Osim tri otočića koja se nalaze ispred samog mjesta (Sv. Justina, Veliki Školj i Babuljaša), Pakoštane okružuju i četiri nacionalna parka (Plitvice, Krka, Paklenica i Kornati) te dva parka prirode (Vransko jezero i Telašćica). Uz more i turizam, zaštitni je znak stanovnika ovog mediteranskog kraja poljoprivredna djelatnost, posebice maslinarstvo, vinogradarstvo i ratarstvo. Tragovi Mediterana osjete se na etno – gastro manifestaciji Materine užance kada su uske kamene ulice ispunjene okusima i mirisima zaboravljenih recepata Dalmacije. Dani su to kada se iz bakinih škrinja i pamćenja izvlače i obnavljaju ne samo kulinarske, nego i odjevne, zanatske i običajne tradicije, kada su ulice pune šarenila nošnji i rukotvornih umijeća, autohtone pjesme i vina – povijesna slika uživo. Dašak akustičnog čuda donosi jedinstveni Festival klapa Školjka, na kojem nastupaju najbolji klapski pjevači iz cijele Hrvatske. U spomen na slavne dane mjesta Vrane, potkraj kolovoza održava se povijesno – scenski spektakl Dani Vitezova vranskih kada posjetitelji mogu osjetiti dašak burne prošlosti, vratiti se u srednji vijek i sresti vitezove, konjanike, dame, sokolare, žonglere, uživati u gastronomskim delicijama srednjovjekovne kuhinje te sudjelovati na mnogobrojnim radionicama, starim obrtima i zanatima. Ljubitelji povijesti mogu uživati i u prizorima velike Pomorske noćne bitke, scenskog spektakla na moru, u kojem sudjeluju vitezovi na starim jedrenjacima, drvenim galijama te tradicionalnim latinskim jidrima i gajetama.

Čuvari i predstavnici tradicije i kulture od 1996. godine je KUD “Pakoštane”, koje broji 50 članica. Osim starije plesne skupine, djeluje i dječja plesna sekcija. Svoje umijeće i znanje najčešće prezentiraju turistima tijekom ljeta na trgu ispred Crkve sv. Uzašašća u Pakoštanama te na smotrama unutar Zadarske županije.

Na petoj Smotri folkora Zadarske županije KUD “Pakoštane” prikazalo je kratku šetnju uz pjevanje starih napjeva nakon koje je slijedilo “balanje” kola. U koreografiji je uz odrasle plesače sudjelovala i dječja folklorna skupina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...