Med na ranu od komarca: Donosimo razloge zašto bi ovo trebali svakako učiniti

Kada nas komarac ugrize, sisa našu krv i pritom ubrizgava slinu koja sadrži antikoagulans koji sprečava krv od zgrušavanja oko mjesta ugriza.

Proteine iz sline komaraca naš organizam prepoznaje kao “strano tijelo” zbog čega reagira naš imunološki sustav.

Kao odgovor, naš organizam oslobađa histamine, a upravo je histaminska reakcija ta koja uzrokuje svrbež, pojašnjava Johnatan Day sa Sveučilišta Florida.

Iako postoji mnogo načina koji sprečavaju ubode komaraca, nijedan od njih nije potpuno učinkovit. Ipak, ovi će ublažiti svrbež, a većinu imate u svom domu na dohvat ruke.

Led

Ledena terapija će ublažiti svrbež i spriječiti naticanja na mjestu uboda. Led “umrtvi” živce koji uzrokuju svrbež i bol.

Eterična ulja

Ulje čajevca ima protupalno djelovanje i pomaže kod svrbeža. Zbog svog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja sprečava i infekcije.

Ocat

Ulijte dvije ili tri čaše octa u toplu kupku ili nekoliko kapi na komadić vate i prislonite na mjesto uboda. Ocat od jabuke je možda i najdjelotvorniji jer ima neznatno manje kiseline.

Med

Med ima širok spektar djelovanja na sveukupno zdravlje, uključujući i protupalno djelovanje i antibakterijska svojstva. Malo meda utrljajte izravno na mjesto uboda komarca.

Soda bikarbona

Soda bikarbona ima alkalnu komponentu koja neutralizira ph balans kože. Malo sode bikarbone utapkajte na mjesto uboda kako bsite smanjili osjećaj svrbeža.

Limun i limeta

Njihov sok ili kora “ubija” sve vrste bakterija, ali koristite ih samo ako nećete izlaziti na sunce.

Menta

Stavite malo paste za zube sa metvicom ( pepermint) na mjesto uboda. Umjesto paste za zube možete koristiti i eterično ulje ili kremu na bazi mente.

Mlijeko i voda

Pomiješajte mlijeko i vodu u jednakim omejria i stavite oblog na mjesto uboda. Ovo je vrlo efikasan lijek i pomaže kod smanjenja upala, smanjuje svrab i naticanje. Ovo je dobar način i za ublažavanje opeklina od sunca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...