Mobiteli ipak povećavaju vjerojatnost za dobivanje raka?!

Nakon što je nedavno u australskom istraživanju zaključeno kako nema dokaza kako mobilni telefoni uzrokuju rak mozga, u novoj studiji provedenoj u SAD-u sugerira se kako ipak postoji veza između upotrebe mobilnih telefona i karcinoma.

U rezultatima studije provedene od strane vlade SAD-a koju je objavio US National Toxicology Program ne tvrdi se izričito kako su mobilni telefoni opasni za ljude, no navodi se kako je pronađena moguća poveznica između karcinoma i korištenja mobilnih telefona. Studija je proučavala kako izlaganje radio valovima na frekvencijama koje se koriste od strane američkih mobilnih operatera utječe na štakore.

Skupina štakora korištena u studiji bila je izložena različitom intenzitetu radio radio zračenja, a kod nekih muških primjeraka zaliječeno je vrlo malo povećanje učestalosti pojave dvije vrste tumora, na mozgu i na srcu. Što su bili izloženi većoj količini zračenja, čini se kako se povećava učestalost pojave karcinoma.

National Toxicology Program još uvijek analizira rezultate studije, no ističu kako obzirom na široku rasprostranjenost korištenja mobilnih telefona i vrlo malo povećanje učestalosti pojave tumora zbog izloženosti radio zračenju može imati široke implikacije na javno zdravstvo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...