pilule je moguće kupiti i za drugu osobu

Nakić potpuno liberalizirao prodaju pilula za dan poslije

Arhiva, ilustracija
Tamni način

S obzirom na najnovije stavove struke vezane uz sigurnosni profil izdavanja lijekova ellaOne i Escapelle, koji nisu abortivna sredstva, već odgađaju ovulaciju te tako sprečavaju neželjenu trudnoću, kao i bezreceptni režim izdavanja navedenih lijekova u gotovo svim državama EU, smatramo da ispunjavanje upitnika prilikom izdavanja hitne kontracepcije nije potrebno – stoji u dopisu Ministarstva zdravlja koje je tako “presjeklo” i nakon više mjeseci odlučilo liberalizirati postupak kupnje “pilule za dan poslije”.

Delikatna odluka odgađana je više puta, a ministru zdravlja dr. Dariju Nakiću na stolu je bilo revidirano izdanje upitnika koji je u startu podijelio javnost. Podsjetimo, dok je struka, odnosno ljekarnici, tvrdila da nizom pitanja procjenjuje rizik uzimanja navedenih pilula, druga strana upozoravala je na ljudska prava i intimu. Neka su od pitanja pacijenticama bila jesu li imale nezaštićen seksualni odnos nakon zadnje mjesečnice, postoji li mogućnost da su već trudne, a žene su sve podatke ovjeravale svojim potpisom i matičnim brojem. Potom je uslijedila revizija upitnika odnosno cijelog postupanja pri izdavanju ovih lijekova te su njihovo izdavanje odnosno prodaja ovom odlukom Ministarstva potpuno liberalizirani. Čekao se blagoslov ministra zdravlja koji je to i učinio gore citiranim dopisom.

Smjernice ljekarnika stoga su postale fakultativne, niti ih se mora pridržavati ljekarnik niti pacijenti. Po pilulu u ljekarnu može doći svatko i bez ikakve procedure je kupiti, pa tako i maloljetne osobe. Jedini je izuzetak da se izdavanje odnosno korištenje Escapelle tableta ne preporučuje mlađima od 16 godina, no nakon ove izmjene Ministarstva više nije obvezno ni da pilulu može kupiti samo korisnica osobno. Odsad je, dakle, pilule moguće kupiti i za drugu osobu.

– Upitnik generalno više nije obvezan, ali postoji kao pomoć ljekarniku i na neki je način preporuka da se ljekarnici pridržavaju smjernica. Sada je svakom ljekarniku jedina zakonska mogućnost koja je preostala da ima pravo odbiti izdavanje lijeka, pa tako i onog na liječnički recept, ako procijeni da će uzimanjem biti ugroženo zdravlje pacijenta, objašnjava Mate Portolan, mag. pharm., predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar