Nakić: “U prvih pet mjeseci ove godine izgubili smo 600 milijuna kuna, ali nastavljamo s uštedama”

Nastavak svih oblika racionalizacije u zdravstvenim ustanovama ostaje temeljna zadaća Ministarstva zdravstva jer, kako je za boravka u Sisku rekao tehnički ministar zdravlja Dario Nakić, ova je Vlada naslijedila milijardu kuna gubitaka u zdravstvu, a u prvih pet mjeseci ove godine “generirano je još 600 milijuna kuna gubitaka jer zacrtane mjere nisu dale rezultata”.

Imamo, na primjer, brojnu skupu medicinsku opremu koja nije dovoljno iskorištena jer se koristi samo u jednoj smjeni. Mnogi skupi dijagnostički postupci su dvojbeni i treba ih preispitati, a nužna je kontrola potrošnje lijekova i antibiotika, rekao je ministar Nakić u Sisku.

Samo u nabavi generičkih lijekova moguće je uštedjeti 30 milijuna kuna. Uz reformu bolničkog sustava nužno je ujednačiti broj postelja u svim zdravstvenim ustanovama. Tim bi se mjerama moglo uštedjeti oko 500 milijuna kuna na godinu, dodao je.

Ministar Nakić, obnašatelj dužnosti ravnatelja HZZO-a Fedor Dorčić i njihovi suradnici razgovarali su s predstavnicima Sisačko-moslavačke županije, županom Ivom Žinićem te ravnateljem sisačke Opće bolnice Tomislavom Dujmenovićem o spornoj izgradnji središnjeg paviljona bolnice, koja je u Sisku izazvala rasprave i prosvjede.

Tehnički ministar je potvrdio kako je jedinstveno stajalište da će se novi dio bolnice sigurno graditi. Budući da će novi objekt sadržavati hitni bolnički prijam i dnevnu bolnicu, ispunjeni su uvjeti da se projektom konkurira za EU fondove.

Projekt je vrijedan 90 milijuna kuna, pri čemu se računa na 70 milijuna iz EU fondova, 15 milijuna osigurat će županija i ministarstvo, a ostatak će se namaknuti iz drugih izvora. U novoj bolnici bit će dijaliza i laboratoriji, a dva kata opremat će se naknadno, ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima. Na taj bi se način ostvarilo oko 80 posto cjelokupne investicije.

Budući da sisačka Opća bolnica posljednjih godina ima više pacijenata i pruženih medicinskih usluga, ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić najavio je kako će se razmotriti opravdanost mogućeg povećanja limita bolnici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...