Ne daj Bože da Hrvatska protiv Češke doživi neželjeni rezultat, odmah bi se verbalni kotač okrenuo

Hrvatska će u petak, 17. lipnja u St. Etieneu igrati drugu utakmicu u skupini D, suparnik će joj biti Češka. Poslije pobjede (1:0) s Turskom, a nakon što je istovjetnim rezultatom Španjolska dobila Češku, pred Vatrenima je utakmica u kojoj će, budu li dovoljno dobri, moći potvrditi plasman u sljedeći krug.

Javnost je, što nije  neobično za Hrvatsku, ponesena i više nego solidnom razinom igre protiv Turaka, čak malo i pretjerala, svoja očekivanja glede plasmana Vatrenih, podigla je veoma visoko. A iz tabora hrvatske reprezentacije, zapravo, dolaze izjave koje se u odnosu na pretežitu javnost (navijači, glasila…) doimaju preblagima, kao da su ‘pod apaurinima’, ali u stvarnosti – riječ je o realnosti. Hrvatska javnost u svom djelomičnom pretjerivanju nedovoljno promišljeno oslanja se i na salve pohvala iz svijeta, ponekad i izrečenih tvrdnji (primjer: Arsene Wenger) da je Hrvatska favorit na Euru 2016. Sve je to, dakako, šareni cirkus koji prati velika natjecanja, a čovjek u današnjemu svijetu preplavljenom silnom količinom informacija, pa i o tomu što je i kada je i gdje je izjavio netko, jednostavno ponekad malo zastrani. Nije ovdje riječ ni o kakvom skepticizmu, radi se samo o tomu da se milijun puta već pokazalo koliko je bitno objema nogama čvrsto biti na zemlji. Sklonost ekstremnoj euforiji ili njezinoj krajnosti, ekstremnoj depresiji, nije nepoznata pojava u hrvatskom biću. Ne daj Bože da Hrvatska protiv Češke doživi neželjeni rezultat, odmah bi se verbalni kotač okrenuo…

Sabrani izbornik Ante Čačić, lako je uočiti, uspio je uspostaviti i održati razinu realnosti. Turnirski način natjecanja zahtjevan je, pun izazova, zamki, ponekad ni sreća neće pokucati na vrata… ali pred onom momčadi koja veoma dobro zna što će u danom trenutku napraviti, zapreke će padati. Tužan događaj, smrt oca kapetana Darija Srne i njegov pokop u Metkoviću, na psihičkom će polju, neizbježno je reći, biti dodatni kohezijski čimbenik Čačićeve družine i njima svima u petak sa Češkom preostat će ‘samo’ da oslonjeni na čvrstu platformu zajedništva snagom kvalitete svoje nogometne vještine ostvare pozitivan rezultat.

Vjerujmo da i hoće…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...