Pred predsjednicom prisegnuli Branko Brkić, Ingrid Antičević Marinović i drugi ustavni suci

Pred predsjednicom Republike Hrvatske u utorak je na Pantovčaku prisegnulo deset novoizabranih sudaca Ustavoga suda, a Kolinda Grabar-Kitarović tom im je prigodom poručila da njihova neovisnost o svim tijelima državne vlasti može i mora uvijek biti neokrnjena, a da im vodič u radu treba biti jedino Ustav i zakoni Republike Hrvatske te njihova vlastita savjest.

Prisežem svojom čašću da ću se u obavljanju dužnosti suca Ustavnog suda Republike Hrvatske pridržavati Ustava i zakona Republike Hrvatske i da ću savjesno obavljati svoju dužnost, riječi su prisege koju je svaki od desetoro novoizabranih sudaca izrekao pred predsjednicom Republike, a nakon što ih je u petak dvotrećinskom većinom izabrao Hrvatski sabor.

Prisegnuli su Andrej Abramović, Lovorka Kušan, Rajko Mlinarić, Miroslav Šumanović, Branko Brkić, Josip Leko, Davorin Mlakar, Ingrid Antičević Marinović i Snježana Bagić, a njihovim je izborom izbjegnuta ustavna kriza koja je Hrvatskoj prijetila jer bi s današnjim danom Ustavni sud ostao bez kvoruma nužnog za donošenje odluka. Ustavni sud RH ima ukupno 13 sudaca.

Čestitavši im na izboru, predsjednica je u obraćanju nakon prisege ukazala na izuzetno važne ovlasti Ustavnoga suda, kako u odnosu prema zakonodavnoj, tako i u odnosu prema izvršnoj i sudbenoj vlasti, a isto tako i s obzirom na zaštitu demokratskog ustavnog poretka, jedinstvenosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske te temeljnih ljudskih prava i ustavnih sloboda hrvatskih državljana.

Unatoč povremenim pokušajima da se autoritet Ustavnoga suda umanji ili oslabi, on je ostao neprijeporan. Utoliko treba istaknuti da velikim dijelom na temelju toga autoriteta Republika Hrvatska danas jest uređena država u svojim političkim, pravosudnim, upravnim i drugim tijelima i ustanovama, koja su dužne provoditi vaše odluke, naglasila je.

Koliko je taj autoritet Ustavnog suda važan, pokazao je upravo vaš izbor, poručila je novizabranim sucima, jer su time osigurani uvjeti za njegov redoviti rad u Ustavom predviđenom sastavu.

Pokazalo se da je o tako važnoj stvari za ustavnopravni poredak Republike Hrvatske moguće postići potrebno suglasje unatoč aktualnim političkim prijeporima, što pokazuje zrelost našeg demokratskog sustava, ustvrdila je.

Ukazala je i na to da ni njihov izbor, kao ni izbor njihovih prethodnika “nije bio lišen političkog utjecaja”, ali da to, uvažavajući kritike koje su upućivane tijekom postupka izbora, ne vidi smetnjom njihovom radu.

Budući da ste dobili dvotrećinsko povjerenje zastupnika u Hrvatskome saboru, time ste ujedno i vi primili vlast koja slijedom slova i duha Ustava, kao najvišeg pravnog akta, proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. Stoga vaša neovisnost o svim tijelima državne vlasti može i mora uvijek biti neokrnjena, a vaš vodič u radu ostaju jedino Ustav i zakoni Republike Hrvatske i vlastita savjest, kao jamstvo da će pravo koje je sljubljeno s etikom u konačnici izvojštiti pravdu. A to je temelj povjerenja i ugleda koji uživate, naglasila je.

Predsjednica je izrazila i očekivanje da će ovaj sastav Ustavnoga suda u razmnom roku razriješiti i pitanja pokrenuta pred sudom i stavljena na dnevni red prije dvadeset i više godina

Uvjerena sam da ćete svojim znanjem, sposobnostima i moralnim vrlinama biti čuvari Ustava, na korist naše države i svih hrvatskih državljana, zaključila je.

U ime sudaca koji su prisegnuli obratio se Josip Leko kazavši da povjerenje koje su dobili izborom u Saboru ne smiju izigrati ni ukaljati te obećao da će da će njihove namjere i aktivnosti u svakom odlučivanju biti temeljene na Ustavu, demokratskim vrijednostima i visokim demokratskim standardima.

U Hrvatskoj postoji trodioba vlasti, ali to ne znači da se vlasti ne dodiruju i nemaju obvezu surađivanja u korist razvoja demokratskih standarda hrvatskog društva i da ovaj demokratski hrvatski brod vodimo na kursu vrijednosti hrvatskog Ustava, demokratskih načela, a na uzburkanom europskom i svjetskom moru, rekao je Leko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...