Predavanje o revitalizaciji starih maslinika na Silbi, Malom Ižu i Maloj Ravi

Predavanjima na temu „Revitalizacija starih maslinika zadarskih otoka“ 17. i 18. lipnja na otocima Mali Iž – Porovac i Mala Rava, završen je projekt „Revitalizacija starih maslinika zadarskih otoka“ kojeg je provela Udruga „Eko-Zadar“ u partnerstvu s Udrugom za ruralni razvoj „Ravni kotari“ i LAG-om Mareta. Tijekom prošlog vikenda predavanje na istu temu, koje je osmislio i vodio Božo Surać, dipl. ing. agronomije, održano je i na otoku Silba. Projekt u vrijednosti od 10.000,00 kn financirao je Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša.

– Provedba ovog projekta započela je u svibnju ove godine s osmišljavanjem predavanja i izradom maslinarskog kalendara radova kojeg su dobili svi sudionici predavanja. Tijekom lipnja na predavanjima su se žitelji otoka detaljnije upoznavali s problematikom i mogućnostima revitalizacije starih maslinika, odnosno njihove regeneracije. Predavanjem su se željele istaći prednosti otoka kao mjesta pogodnog za ekološko maslinarstvo, njene prednosti i mane, mogućnosti brendiranja otočnih proizvoda te aktualni poticaji i mogućnosti razvitka maslinarstva kao vida turizma. Predstavljeni su najznačajniji štetnici i bolesti masline, kada se pojavljuju, u kojem obliku, te kako ih prepoznati. U projektu je ukupno sudjelovalo četrdeset osam žitelja otoka, od toga dvanaest na Silbi, četrnaest na Malom Ižu – Porovcu i dvadeset dvoje na Maloj Ravi.

Najveće zanimanje sudionika bilo je vezano upravo za rezidbu, kada je obaviti, te koji je pravilan način ovisno o stanju stabla masline. U sklopu razgovora nakon predavanja interes je pokazan i za teme o zaštitnim sredstvima, kako se zaštiti i pravovremeno reagirati, te o gnojidbi i malčiranju. Najbitnije nam je bilo predstaviti projekt i donijeti sudionicima predavanja nove kompetencije, znanja i edukaciju potrebne za bavljenje maslinarstvom te čuti njihova razmišljanja i želje za buduće projekte, kao što su praktične radionice rezidbe ili vođene degustacije maslinovog ulja, rekao je Igor Reesch, voditelj projekta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...