Cestitka_Uskrs

Projekt „Revitalizacija starih maslinika zadarskih otoka“ u organizaciji “Eko Zadra”

Do kraja lipnja Udruga „Eko Zadar“ provest će projekt „Revitalizacija starih maslinika zadarskih otoka“ u sklopu kojeg će se održati predavanja na Silbi, Malom Ižu – Porovcu i Maloj Ravi. Projekt u vrijednosti od 10.000,00 kn financira Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša, a provodi se u partnerstvu s Udrugom za ruralni razvoj „Ravni kotari“ i LAG-om Mareta.

Prvo planirano predavanje održano je 11. lipnja u prostorijama Mjesnog odbora na Silbi.

Na predavanju se žitelji otoka detaljnije upoznaju s problematikom i mogućnostima revitalizacije starih maslinika, tj. njihove regeneracije, koja se može zavisno o kriterijima obnove, starosti stabla i zdravstvenom stanju podnožja debla, obnoviti na tri najčešća načina, iz guke, iz panja i obnova u krošnji. Također, predavanjem se žitelje otoka uvodi u ekološko maslinarstvo i predstavljaju najznačajniji štetnici s kojima se susreću maslinari. Ujedno za lakše snalaženje u maslinarskim radovima tijekom godine, svima na predavanju poklanjamo maslinarski kalendar radova.

Predavanje i kalendar osmislio je Božo Surać, maslinar s Malog Iža. Budući da je i sam upoznat s kojim se sve problemima maslinari na otocima najčešće susreću, predavanje je osmišljeno da pomogne žiteljima otoka kako da pravilno obavljaju ovu djelatnost u skladu s poljoprivrednim uvjetima, s obzirom da se radi o područjima s otežanim uvjetima gospodarenja.

U sklopu istog predavanja, voditeljica LAG-a Mareta, Marija Kuljerić, predstavila je postojećim i novim maslinarima s otoka mogućnosti financiranja poljoprivrednih gospodarstava te ruralnog turizma kroz realizaciju Mjere 6. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. – 2020. te kroz realizaciju Lokalne razvojne strategije LAG-a Mareta 2014. – 2020. godine.

Ciljana skupina ovog projekta su vlasnici maslinika – proizvođači maslinovog ulja za vlastite potrebe, ali i za prodaju te očekujemo da će ovaj projekt donijeti korisnicima predavanja nove kompetencije, znanja i edukaciju potrebne za bavljenje maslinarstvom te unaprjeđenje načina proizvodnje maslinovog ulja čime se potiče samozapošljavanje na otocima kroz razvoj poljoprivrede i proširenje turističke gastronomske ponude, rekao je voditelj projekta Igor Reesch.

Predavanja na istu temu održat će se i u prostorijama mjesnog odbora u Malom Ižu – Porovac u petak, 17. lipnja s početkom u 16h, te u subotu 18. lipnja u prostorijama Mjesnog odbora Mala Rava s početkom u 13h.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...