Cestitka_Uskrs

Radionicom na Silbi započela provedba projekta “Reciklirajmo zajedno na otocima”

Do konca školske godine udruga „Eko Zadar“ provest će projekt „Reciklirajmo zajedno na otocima“ u sklopu kojeg će se održati radionice s osnovcima na Silbi i u Velom Ižu. Projekt u vrijednosti od 10.000,00 kn financira Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša, a provodi se u partnerstvu s Osnovnom školom „Zadarski otoci“ .

Prva planirana edukativno-kreativna radionica održana je 1. lipnja u područnoj školi na Silbi, a tema je bila – staklo, dok je 2. lipnja tema radionice kompostiranje.

Na prvoj radionici učenici se teorijski i praktično upoznaju s kreativnim mogućnostima oporabe tj. ponovnog korištenja stakla, a u drugoj s osnovama kompostiranja. S obzirom da na radionicama sudjeluju učenici i učenice različite dobi, a na Silbi imamo i dvoje polaznika predškolskog odgoja, program kojeg je osmislila Atana Grbić prilagođava se njihovom uzrastu. Prošle godine s otočkim smo učenicima proveli radionice koje su se odnosile na oporabu plastike i na smanjenje korištenja plastičnih vrećica. Ove godine imamo mogućnost pokazati im kratki dokumentarni film o recikliranju stakla nastao u suradnji s Čistoćom d.o.o. i Muzejom antičkog stakla. U sklopu radionice vezene uz staklo učenici odbačene staklenke pretvaraju u oslikani uporabni predmet, dok u sklopu druge radionice izrađuju svoju prvu kompostnu posudu, uče kako kompostirati i čemu kompost služi, te kako na taj način hranimo zemlju uzvraćajući joj tako za hranu koju nam daje, rekla je voditeljica projekta Nives Rogoznica.

Projekt „Reciklirajmo zajedno na otocima“ nastavak je prošlogodišnjeg istoimenog projekta kojeg je udruga „Eko-Zadar“ provodila na otocima Silbi, Olibu i Velom Ižu, no ove su godine Silba i Veli Iž jedina su dva otočka mjesta na području Grada Zadra na kojima ima školske djece. Riječ je o ukupno 15 učenika i učenica osnovne škole; jedanaest u Velom Ižu i četvero na Silbi. Na radionicama na Silbi uz to sudjeluje i dvoje polaznika predškolskog odgoja, te dvoje mlađe djece.silba2silba3silba4

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...