Sabor suglasan: Treba nam novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama

Većina saborskih klubova izrazila je u srijedu na saborskoj sjednici nezadovoljstvo jer se umjesto cjelovitog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama raspravlja tek o njegovim izmjenama, no zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Miro Škrgatić najavio je kako će novi zakon, čiji nacrt već postoji, u Sabor stići najkasnije do kraja godine.

Predloženim se zakonskim izmjenama omogućava da za koncesije u Limskom kanalu i Malostonskom zaljevu budu nadležne županije.

SDP ne podržava parcijalna rješenja, rekao je SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić.

Najavio je i kako će njegova stranka uskoro u proceduru uputiti svoj prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru.

Njime će se urediti nadležnost upravnih odjela u jedinicama područne i regionalne samouprave nadležne za poslove pomorstva za utvrđivanje granice pomorskog dobra radi ubrzanja postupka, postupak za davanje koncesija na pomorskom dobru radi usklađenja sa Zakonom o koncesijama, institut koncesije na zahtjev, dužnost davatelja koncesije na provođenje prethodnih i pripremnih radnji za davanje koncesije, istaknuo je Hajdaš Dončić.

HDZ-ovac Branko Bačić mu je odgovorio kako su imali cijeli mandat za napraviti novi zakon, ali to nisu učinili.

Je li ovo zakon koji se donosi da bi se nekome napravio nekakav ustupak, da bi nekakvi ljudi koji su u nekakvim regionalnim sredinama dobili nekakva mjesta kao uhljebi, pitao se mostovac Ivica Mišić.

HNS-ovka Nada Turina Đurić rekla je kako nitko nije ‘toliko lud i šašav da po sadašnjem zakonu ulaže milijarde jer bi mogao ostati bez uloženog kapitala u neko pomorsko dobro’.

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Škrgatić istaknuo je kako će novi zakon uskoro u Hrvatski sabor.

U nekom optimističnom scenariju ja držim da je moguće najranije negdje u listopadu doći s prijedlogom zakona u redovitu proceduru, a najkasnije negdje do konca godine, kazao je Škrgatić u raspravi u kojoj je iznio i zanimljiv podatak kako je na godišnjoj razini ukupni prihod od koncesija 150 milijuna kuna.

Stalno se nešto radi, a ustvari sve ostaje na istom. Granica na moru nam je oko šest tisuća kilometara, a do sada smo utvrdili samo tisuću. Znači trebat će nam još 100 godina da utvrdimo tih ostalih pet tisuću, rekao je mostovac Ivica Mišić.

SDSS-ov Mile Horvat ustvrdio je kako Zakon o koncesijama definira sporednu djelatnost i to kao djelatnost koja nije djelatnost predmeta koncesije ali je s njim povezana tako da služi njezinom obavljanju ili je potrebna za njezino uspješno izvršavanje.

Mi mislimo da ovako predloženo rješenje, iako ima namjeru pojednostavljenja postupka, ne korespondira s prijedlogom Zakona o koncesijama, kazao je Horvat.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...