Slovencima je hrvatska obala i dalje najomiljenija ljetna destinacija

Više od polovine Slovenaca koji u srpnju i kolovozu odlaze na odmor ljetovat će na Jadranu, a hrvatski turistički centri ostaju njihova najpopularnija destinacija, pokazala je tradicionalna anketa koju je pred sezonu godišnjih odmora objavilo ljubljansko Delo, naslovivši rezultate istraživanja s “Hrvatsko more u slovenskim srcima”.

Na pitanje u koje zemlje najčešće odlaze na odmor i hoće li tako biti i ove godine, 45 posto anketiranih navelo je Hrvatsku kao omiljenu destinaciju, 24 posto Sloveniju, 4 posto zapadnoeuropske zemlje, a 3 posto Grčku.

Gotovo desetina od 400 ispitanika na karakterističnom nacionalnom uzorku izjavila je da će ljetovati na moru, desetina će biti na proputovanju Slovenijom ili zapadnom Europom, a 6 posto se odlučilo odmarati u slovenskim planinama, pokazala je anketa koju je list objavio u ponedjeljak.

Velika većina ispitanika godišnji odmor koristit će u iduća dva mjeseca. Dvije trećine ih namjerava za odmor potrošiti od 500 do 1000 eura, dok ih je 23 posto odgovorilo da za odlazak na dopust izvan mjesta stanovanja nema novaca.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u 2015. godini ostvaren je daleko najveći broj dolazaka i noćenja slovenskih gostiju – 1.294.600 dolazaka i 8.203.285 noćenja. To je povećanje u dolascima za 6,5 posto i noćenjima za 4,8 posto u odnosu na 2014. godinu, a obećavajuće su i najave za ovu sezonu.

S druge strane, i Hrvati su u Sloveniji među najbrojnijim gostima toplica, hotela i skijališta, odmah iza Talijana, Nijemaca i Austrijanaca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...