Smotrom folklora završila četverodnevna manifestacija ETNO DANI

U petak, 10. lipnja održala se završna večer pete Smotre folklora Zadarske županije kojom je kulturna manifestacija Etno dani u organizaciji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar privedena svome kraju.

U programski bogatoj četverodnevnoj manifestaciji ETNO DANI stanovnici i gosti grada Zadra imali su priliku potpuno besplatno sudjelovati i upoznati tradicijsku kulturu naše Županije. Raznolikost i bogatstvo seoske tradicijske kulture ovoga kraja prezentirana im je kroz različita događanja: predavanja, zabavne igre, radionicu glazbenoplesnog folklora, sajam tradicijskih rukotvorstava i OPG-ova i u konačnici, kroz Smotru folklora, kao važnog dijela nematerijalne kulturne baštine i čuvara kulturnog identiteta.

Seoska tradicijska kultura Zadarske županije, nastajala u neposrednoj komunikaciji čovjeka i njegova okoliša, oblikovana je i kulturnopovijesnim okolnostima koje su bitno utjecale na njen identitet prepoznat kao jadranski – na zadarskim otocima i obali i dinarski u njenom kontinentalnom zaleđu. Razlika tih dvaju geografski definiranih mentaliteta jasno je vidljiva i u nastupima KUD-ova, pjesmama, plesu i narodnim nošnjama pojedinih područja.

Druga, ujedno i završna večer pete Smotre folklora, pokazala je specifičnosti glazbenoplesnog folklornog izraza, ljepotu i bogatstvo nošnje: Nadina, Dobropoljane na otoku Pašmanu, Stankovaca, Kukljice na otoku Ugljanu, Tinja, Preka na otoku Ugljanu, Škabrnje, Vrsi, Bibinja i Polače.

Petu Smotru folklora, održanu 9. i 10. lipnja, pratilo je osim publike i stručno povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Tvrtko Zebec, dr. sc. Joško Ćaleta iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba i dr.sc. Jasenka Lulić Štorić, voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, koje je ocijenilo nastup svakog KUD-a te će im naknadno uručiti mišljenje, odnosno stručni osvrt na njihov nastup.
Stručno povjerenstvo 5. Smotre folklora Zadarske županije istaknulo je nekoliko kulturnoumjetničkih društava koji će nastupati na različitim manifestacijama u Republici Hrvatskoj gdje će predstavljati Zadarsku županiju:

KUD Ivan Goran Kovačić BIBINJE
KUD Kralj Tomislav BIOGRAD
KUD Kukljica KUKLJICA
KUD Pakoštane PAKOŠTANE
KUD Gradina POLAČA
KUD Luzarica PRIDRAGA
KUD Vinac STANKOVCI
KUD Sidraga TINJ
KUD Sv. Kata ZEMUNIK
Narodni muzej Zadar zahvaljuje svima koji su doprinijeli da manifestacija ETNO DANI i ove godine bude tako uspješna: pokroviteljima (Ministarstvo kulture, Zadarska županija i Turistička zajednica grada Zadra), partnerima (AGRA, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar), sudionicima, građanima i gostima grada Zadra i Zadarske županije, te posebno medijima i njihovom praćenju ove manifestacije.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...